Το νομοσχέδιο για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους θα έχουν προϋποθέσεις. «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πάντως ότι προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο κι ότι με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, ο τόπος γίνεται τόπος προσέλκυσης ξένων φοιτητών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία. Ενισχύουμε το δημόσιο ΑΕΙ και διαμορφώνουμε το πλαίσιο να λειτουργήσουν μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Αφήνουμε μια χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις, είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Κλείνει οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει ο κύκλος της ανάπτυξης. Είναι μια πολιτική που εγκρίθηκε από τους πολίτες πριν από 5 μήνες.

«Αφήνουμε μια χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει ο κύκλος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μια πολιτική που εγκρίθηκε εμφατικά από τους πολίτες πριν από 5 μήνες στις εκλογές, εγκρίθηκε και με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης έρχεται «η ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο ΑΕΙ και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο, ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

 «Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει φοιτητών από το εξωτερικό αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα οι περίπου 40.000 νέοι που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής»

 «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήσουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία κι αυτό γιατί παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που υψώνουν τέτοια τείχη» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προτεραιότητα είναι και το τονίζω και πάλι είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία με ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση πολλώ χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικά για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων τόνισε ότι «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων ενώ τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους και αυτές θα πρέπει να τηρούν αυστηρές προϋποθέσεις».

Ο πρωθυπουργός τόνισε και την οικονομική διάσταση «αν αναλογιστεί τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν οι οικογένειες, τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να ενισχύσουν την εγχώρια οικονομία. Στην Κύπρο φοιτούν 20.000 Έλληνες και στη Μεγαλόνησο η ιδιωτική εκπαίδευση καλύπτει ένα μεγάλος μέρος του ΑΕΠ και γι αυτό εκεί η μεταρρύθμιση αυτή συμφωνήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις»

«Κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες στον δρόμο και για την αναθεώρησης του άρθρου 16 με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα και έτσι θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος για να φανεί ποιος είναι στην πράξη προοδευτικός» έληξε ο πρωθυπουργός την αναφορά του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα: Τριήμερο πληρωμών για τους δικαιούχους

Ο Βορίδης, ο Πλεύρης και το «καθαρόαιμο Δεξιό» κόμμα, ο ΒΟΑΚ εκτός χρόνου, τα τρελά κέρδη της ελληνικής Louis Vuitton και οι αναδοχές της Attica Bank 

Πλειστηριασμοί: Το αρχοντικό της Εκάλης και το «θρίλερ» με την τιμή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ