Τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, που υπηρετούν το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει» και τις κινήσεις του σχεδίου του, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλύσει εκ νέου σήμερα από το βήμα της ΔΕΘ.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι –μετά την ανακοίνωση των 24 μέτρων για τους νέους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά– η πλήρης ανάδειξη του σχεδίου για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα και η περιγραφή της δυναμικής επανεκκίνησης σε όλα τα πεδία. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη να εξηγήσει με καθαρά λόγια το κάθε βήμα εφεξής- «κάτι που έκανε από την πρώτη στιγμή προσπαθώντας να κάνει πράξη τις προγραμματικές εξαγγελίες». Όπως άλλωστε θέλησε να επισημάνει ο ίδιος με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Βελλίδειο, παρότι από τους 26, τους 19 μήνες, της διακυβέρνησης, το Μαξίμου διαχειριζόταν κρίσεις, η προώθηση μεταρρυθμίσεων ήταν και παρέμενε σε πρώτο πλάνο. Πέρυσι για παράδειγμα στη ΔΕΘ οι «τίτλοι» αφορούσαν κυρίως τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την πανδημία- φέτος μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία, την ανάπτυξη και την μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση μπορεί να εστιάζει και να αναδεικνύει όλα όσα έχουν γίνει, να επικαιροποιεί το σχέδιο και να θέτει νέους στόχους. Η πορεία της ανάπτυξης- παρά τις προφανείς δυσκολίες- φαίνεται ότι δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Σε συνδυασμό δε, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός που «δεν είναι αποσπασματικά», θεμελιώνεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σαφή στόχευση. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν την επιλογή του πρωθυπουργού να ξεκινήσει την ομιλία του και να αφιερώσει ειδικό κεφάλαιο στους νέους, εκπρόσωποι των οποίων καθόντουσαν συμβολικά στις δύο πρώτες σειρές της αίθουσας του Βελλιδείου. Βασική επιδίωξη -εξηγούν- είναι η διεύρυνση των ευκαιριών για την απασχόληση, η πρόσβαση στη γνώση και τον ψηφιακό χάρτη.

Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων στρωμάτων συμπεριλαμβάνεται επίσης στις βασικές επιλογές και εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των μέτρων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών κα. «Τα κίνητρα για επενδύσεις δημιουργούν παράλληλα νέες δουλειές», υπογραμμίζει κυβερνητικός παράγοντας υπενθυμίζοντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας με πράσινο πρόσημο και εξωστρεφή προσανατολισμό. Είναι ωστόσο πασιφανές ότι η ελάφρυνση φόρων και εισφορών είναι επίσης στην προθήκη του σχεδίου- όπως η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τα μέτρα για τις ανατιμήσεις με παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και λογαριασμούς που επιβαρύνουν νοικοκυριά, η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία που θα διαπερνά όλους τους κλάδους και όχι μόνο κάποιες περιοχές, η προώθηση σημαντικών έργων σε όλη την Ελλάδα, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και της Δικαιοσύνης, η  συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση του κράτους.

«Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, έχοντας μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει ισχυρούς ανέμους. Τους χρησιμοποίησε όμως για να ανοίξει τα πανιά της. Έκανε έτσι εθνικό εφαλτήριο κάθε παγκόσμιο εμπόδιο. Η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, είναι πιο ισχυρή αμυντικά. Η εικόνα της στο εξωτερικό έχει αλλάξει, το  κύρος της έχει ενισχυθεί», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την «επόμενη μέρα» των προκλήσεων. Όσον αφορά στην επιχείρηση της πλήρους αναχαίτισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σκοπεύει και μέσω της σημερινής συνέντευξης Τύπου από την Θεσσαλονίκη να περιγράψει με ενάργεια τον σχεδιασμό και το πλάνο για μια ανοιχτή οικονομία τους προσεχείς κρίσιμους μήνες λόγω των μεταλλάξεων.

Διαβάστε ακόμα:

Ακρίβεια στο ρεύμα: Με 150 εκ. ευρώ θα επιδοτήσει η κυβέρνηση τις ανατιμήσεις

Τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με το «Γέφυρα 1»

Self test για σχολεία: Αλλαγές στη διαδικασία – Πού θα δηλώνεται το αποτέλεσμα