Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά με «μικρά» μπρα-ντε-φερ της τελευταίας στιγμής έκλεισαν χθες το απόγευμα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο χώρος της «τελετουργίας» ήταν το γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, το οποίο είναι «μεσοτοιχία» με αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτό βρέθηκαν χθες και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ώστε να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες. Όπερ και εγένετο γύρω στις 18:00, όταν και έληξε η αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον μπορούν να κάνουν Πάσχα με άλλο «αέρα», μιας και το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε τα 268 ονόματα των υποψηφίων που δεν είναι βουλευτές.

Όπως μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, το 50% του συνόλου των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας θα είναι νέα πρόσωπα, χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πρόκειται, όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού, για πρόσωπα με «υπεραξία» και «πέρασμα» στις τοπικές κοινωνίες που απευθύνονται, αλλά και «κανονικούς ανθρώπους, της καθημερινότητας και της εργασίας. Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Οι βουλευτές

Από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, πέντε θα αποσυρθούν και δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές: ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που εκλεγόταν στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία, ο Γιώργος Βαγιωνάς στη Χαλκιδική, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης στην Α’ Πειραιώς και η Γεωργία Μαρτίνου στην Ανατολική Αττική.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα είναι κανονικά υποψήφιος στις Σέρρες, ενώ βούληση της ΝΔ είναι να είναι στο ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας ο Θέμης Χειμάρας, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την εκτυπωτική του μονάδα. Ο ίδιος, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, επικαλείται πόρισμα του ΣΔΟΕ που τον αθωώνει και στη ΝΔ το περιμένουν σε έντυπη μορφή ως το τέλος Απριλίου, όταν και θα πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια στο Πρωτοδικείο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr