Μπαράζ επαφών με άλλους σοσιαλιστές της ευρωομάδας είχε σήμερα Tρίτη στο Στρασβούργο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος νωρίτερα παρουσίασε σειρά προτάσεων για την αναχαίτιση των αυξημένων τιμών ενέργειας και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο αρχηγός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου με την συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Επιτρόπου κ. Φρανς Τίμερμανς, που ανέλαβε για λογαριασμό της Ε.Ε. την κατάρτιση του σχετικού πλάνο, πρότεινε μεταξύ άλλων:

-την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που υφίστανται οι καταναλωτές

-τη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν

-την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των Κρατών Μελών και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι σχετικά ενεργειακά απομονωμένη

στοχευμένα μέτρα ώστε ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι να μπορούν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες καθώς και

φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Σχετικά με το επικείμενο τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Κυριακή ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι είναι μια θετική εξέλιξη κι ότι χρειάζονται δίαυλοι επικοινωνίας και δη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι βασική προϋπόθεση είναι η «συμπεφωνημένη ατζέντα», που θα έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο, κατά την πάγια διεθνή πρακτική.

Μάλιστα ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Σωτήρης Σέρμπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και με την ιδιότητα του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σχολίασε με δηκτικό ύφος τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος AKP για την ατζέντα του τετ-α-τετ των δύο ανδρών, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «λαγοί», που θα βγαίνουν, όπως ο κ. Τσελίκ με τις δηλώσεις του, που επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την τουρκική ανθρωπογεωγραφία, ο «Χ» κύριος Τσελίκ, δεν λαμβάνει μόνος του μια τέτοια πρωτοβουλία».

Για τον στενό συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πάντως είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε ως χώρα ένα ανανεωμένο αέρα εθνικής αυτοπεποίθησης, στον πυρήνα του Δυτικού παραδείγματος, απέναντι στους αναθεωρητές, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος. Σε αυτή τη συγκυρία- προσθέτει επίσης- «το να ακούμε για «Γαλάζια Πατρίδα», από αυτούς που θέλουν να αναθεωρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι ένα κακό προηγούμενο και δεν χρειάζεται καμία βιασύνη από ελληνικής πλευράς- θέλουμε να ακούσουμε ποια ακριβώς είναι η ατζέντα της συνάντησης.»

Εναντίον του αναθεωρητισμού στέκεται σταθερά και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απέβαλε από τους κόλπους της Οργάνωσης το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» (AJust Russia – Patriots – For the Truth), λόγω της υποστήριξής του στον απάνθρωπο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία.

«Υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και την απροθυμία του κόμματος να επανεκτιμήσει τη θέση του μπροστά στις απαράδεκτες πράξεις που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, η Επιτροπή Δεοντολογίας πήρε την απόφαση να αποβάλει το κόμμα A Just Russia-Patriots-For the Truth από τη ΣΔ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με την οποία υπενθυμίζουν ακόμη ότι: «Η παγκόσμια πολιτική οργάνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στέκεται σταθερά υπέρ της υπεράσπισης των αρχών και των αξιών της που συμμερίζονται όλοι όσοι είναι μέλη της. Αποτελούσε ανέκαθεν μία πλατφόρμα για την ειρήνη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου τα έθνη μπορούν να ζουν με ειρήνη παρά τις όποιες διαφορές μας».

Διαβάστε ακόμη:

Στουρνάρας: Αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία λόγω ουκρανικής κρίσης

Χάρης Βαφειάς: Γράφει ιστορία στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την spin off εταιρεία τάνκερ Imperial Petroleum

Ευρωπαϊκή Eπιτροπή: Οι βασικοί άξονες για να απαλλαγεί η ΕE από το ρωσικό φυσικό αέριο