Πολιτική

Πανελλαδικές: Μηχανογραφικά σε δύο φάσεις και ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

  • newsroom


Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους πρυτάνεις - Τι θα περιλαμβάνει η πρώτη και η δεύτερη φάση κατάθεσης του μηχανογραφικού

Διπλή κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου και θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα περιλαμβάνει η πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που ανακοίνωσε την Τρίτη σε έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο των πρυτάνεων.

Οι αλλαγές αυτές που κρίθηκαν ως θετικές από τους πρυτάνεις που θα τις συζητήσουν στην τακτική τους Σύνοδο που ξεκινά την Τετάρτη τις εργασίες της, μπορούν να εφαρμοσθούν από τις φετινές Πανελλαδικές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστήμιο θα καθορίζεται από το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Το Yπουργείο Παιδείας δεν προκρίνει μία οριζόντια βάση του 10 επί παραδείγματι, καθώς στο παρελθόν προκλήθηκαν στρεβλώσεις είτε από επιεικείς βαθμολογίες προκειμένου οι υποψήφιοι να «πιάσουν» το 10, είτε γιατί με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αυτονομία των Πανεπιστημίων να θέσουν τη βάση που θέλουν. Άλλη βάση θα προκρίνει μία Ιατρική σχολή και άλλη κάποιο «πανεπιστημιοποιημένο» ΤΕΙ.

Σε ότι αφορά στις δύο φάσεις κατάθεσης μηχανογραφικού, η πρώτη θα αφορά μία ομάδα σχολών που επιθυμούν και στη δεύτερη φάση όσε θέσεις μένουν κενές θα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι υποψήφιοι δεν μπήκαν στην Α ομάδα σπουδών που επέλεξαν. Στόχος είναι οι υποψήφιοι να επιλέγουν τις σχολές που επιθυμούν να πηγαίνουν σε αυτές και να μην στερούν απλά μία θέση από κάποιον που πραγματικά θέλει να σπουδάσει αυτό το γνωστικό αντικείμενο και να περιορισθούν οι μετεγγραφές.

Η κυρία Κεραμέως παρουσίασε τις προτάσεις του Υπουργείου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενσωμάτωση σχολίων των Πρυτάνεων στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προετοιμασία περαιτέρω συζήτησης στη Σύνοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Next e.GO Mobile: Εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα θα φτιάξει η γερμανική βιομηχανία

Σαμαράς για Novartis: Ήταν μία σύμπραξη συνωμοτών και αθεράπευτα ανοήτων

Ο ακτιβιστής του «Hotel Rwanda» μήνυσε αεροπορική ελληνικών συμφερόντων για απαγωγή

Απόρρητο Απόρρητο