Εξηγήσεις μετά την επιστολή του που αφορά στην αποχώρησή του από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πέτρος Κόκκαλης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κόκκαλης σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα συμμετάσχει να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό που υπάρχει στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, ο κ. Κόκκαλης είπε πως συζητά με κόσμο που έχει την έννοια για την κλιματική αλλαγή, εδώ και χρόνια. Ο Πέτρος Κόκκαλης, περιγράφοντας τον νέο φορέα τόνισε ότι «οπωσδήποτε έχω στο μυαλό μου ένα πράσινο κόμμα. Οπωσδήποτε αυτές οι συζητήσεις εντείνονται, αποκτούν άλλη βαρύτητα και ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να συνεισφέρω. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλαβαίνει αυτό το αφήγημα».

«Η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο δικό μου μυαλό και στη δικιά μου πολιτική κουλτούρα κάτι το οποίο κάποιος αποφασίζει για τον εαυτό του και πιστεύει ότι μπορεί ή θέλει να κάνει. Εγώ υπηρετώ αυτή την υπόθεση της κλιματικής πολιτικής αν θέλετε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Γιατί πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε όσοι καταλαβαίνουμε τι γίνετε. Εχουμε την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας και απέναντι στη συνείδησή μας. Έχω και άλλα πράγματα τα οποία μπορώ να κάνω. Όμως, κάνω αυτό τα τελευταία αρκετά χρόνια ως αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως αιρετός στην Ευρωβουλή και θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωρούν (…) Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο βασικό υπήρχε που κράτησε δύο ώρες την καθυστέρηση στην Επιτροπή. Να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία (…) Βρέθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσω για τους τότε στόχους από τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, μια πρόταση τιμητική», είπε.

«Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω για το λόγο για τον οποίο είχα την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσω να επιτελώ την αποστολή για την ενίσχυση της κλιματικής δράσης και της επίτευξης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών», είπε αρχικά ο Πέτρος Κόκκαλης στην ΕΡΤ.

«Αυτή τη στιγμή είμαι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα προσχωρήσει στην ευρωομάδα των Πρασίνων, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις του για την οικολογία και το περιβάλλον εντός της ευρωβουλής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως έχει συζητήσει για τις σκέψεις του με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όπως είπε ο ίδιος αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη, ωστόσο η συζήτησή τους δεν περιχαρακώθηκε στο εάν θα έπρεπε να μείνει ο ίδιος στο κόμμα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr