Μετά τον εναγκαλισμό του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έξω από το εστιατόριο Διόνυσος το απόγευμα της προηγούμενης Κυριακής, πολλοί ανέμεναν ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες στην Αθήνα θα μπορούσαν να αποφέρουν εντυπωσιακά -ή έστω διαφορετικά- αποτελέσματα από την κατάσταση «μη πολέμου» των προηγούμενων μηνών. Η πραγματική κατάσταση όμως περιγράφεται με τον καλύτερο τρόπο από τη δήλωση του Νίκου Δένδια ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα γίνει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στο περιθώριο της τρίωρης Συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις Βρυξέλλες. Συμφώνησαν επίσης ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα αναγνωρίζουν αμοιβαία τα πιστοποιητικά Covid-19 που εκδίδουν οι δύο κυβερνήσεις, ώστε όσοι πολίτες των δύο χωρών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, να μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις στην γειτονική χώρα. Σκοπός να μην επαναληφθούν όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2020 και να δοθούν κίνητρα για ταξίδια Ελλήνων στην Τουρκία και Τούρκων σε ελληνικά νησιά, ώστε να δοθεί ώθηση στις τουριστικές μας βιομηχανίες. Ο Νίκος Δένδιας έθεσε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δώσει τις σχετικές πληροφορίες, μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου δεν εγκυμονεί κινδύνους παρά την υψηλή σεισμικότητα.

«Σε τίποτε άλλο δεν υπήρξε η παραμικρή σύγκλιση» στις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας. Με απλά λόγια, στα ουσιαστικά, «βαριά», ζητήματα ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απλώς συμφώνησαν ότι διαφωνούν…

Με την παρότρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, η ελληνική και η τουρκική διπλωματία συμφώνησαν στη συνάντηση των κυρίων Δένδια και Τσαβούσογλου για να περιοριστούν οι συνέπειες της τελευταίας αδιέξοδης συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα. Στις συνομιλίες της 15ης Απριλίου, ο δημόσιος, σε απ’ ευθείας μετάδοση καβγάς του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν άφηνε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μοιάζουν μη φιλικές και θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να εκτραχυνθούν και να οδηγηθούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο εριστικός διάλογος των κυρίων Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα είχε ξεκινήσει όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε καταγγείλει την Αθήνα ότι δεν αποδέχεται την ταυτότητα των «Τούρκων πολιτών» και την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα της Θράκης! Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δώσει αποστομωτικές απαντήσεις επικρίνοντας την Τουρκία για το casus belli, τις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες στις οποίες η Αθήνα έχει κυριαρχικά δικαιώματα και το μεταναστευτικό, κερδίζοντας την καθολική αποδοχή της κοινής γνώμης.

Με την πιεστική «παρακίνηση» διπλωματών από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησαν στη συνάντηση της 31ης Μαϊου στην Αθήνα να αποφύγουν τη δημόσια αντιπαράθεση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο πλαίσιο της συνεννόησης, η τουρκική και η ελληνική αντιπροσωπεία είχαν αλληλοενημερωθεί για το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκαναν μπροστά στις κάμερες ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αφού είχαν συμφωνήσει τι θα ανακοινώσουν δημοσίως, η Αθήνα και η Άγκυρα έκαναν ένα βήμα μπροστά ώστε η επικείμενη τετ-α-τετ συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες να πραγματοποιηθεί σε ένα πιο φιλικό κλίμα. «Ουδείς ήθελε να επαναληφθούν όσα έγιναν στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, αλλά επί της ουσίας είμαστε όσο μακριά ήμασταν στο παρελθόν» σημειώνει διπλωματική πηγή περιγράφοντας την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην σημερινή συγκυρία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριετίας το επενδυτικό κλίμα τον Ιούνιο

Νέες αντικειμενικές: Αύξηση τιμών έως και πάνω από 200% – Ποιοι θα δουν μειώσεις

Συντάξεις Ιουλίου: Ποιες θα καταβληθούν νωρίτερα – Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία