Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 11:00, το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την επικαιρότητα πρακτικά μονοθεματική και στραμμένη γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί  το υπουργικό συμβούλιο με αυτό ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης. Υπό άλλες συνθήκες, το εν λόγω υπουργικό μπορεί να είχε και πανηγυρικό χαρακτήρα, με το εκλογικό σενάριο του Απριλίου, πάντως, να έχει σχεδόν οριστικά απομακρυνθεί, ο κ. Μητσοτάκης στρέφει το ενδιαφέρον του στην αντιμετώπιση της τραγωδίας.

Εξ ου και ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να κάνει καμία αναφορά στα των εκλογών στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Αντιθέτως, αναμένεται να προαναγγείλει κινήσεις στήριξης στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και στις οικογένειες αυτών. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια γενική αναφορά και η εξειδίκευση θα γίνει μάλλον την επόμενη εβδομάδα από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με κεντρική κυβερνητική πηγή, «στο τραπέζι» είναι αποζημιώσεις επιπρόσθετες από αυτές που η Hellenic Train είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να καταβάλλει, κυρίως για τις οικογένειες των νεκρών, αλλά και τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν επιβαίνοντας στη μοιραία αμαξοστοιχία. Ακόμα, εξετάζονται και άλλες ευνοϊκές πρόνοιες, όπως για παράδειγμα δυνατότητα πανεπιστημιακών μετεγγραφών. Το συνολικό πλαίσιο, πάντως, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η προοπτική επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων των επόμενο διάστημα, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να παρουσιάζει χθες ένα πλέγμα σχεδιασμών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί και σε αυτή την εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να προαναγγείλει κι άλλες παρεμβάσεις για τη λειτουργία του ΟΣΕ, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης χθες δεν ανακοίνωσε αρκετές από τις κινήσεις που μοιάζουν ώριμες στο κυβερνητικό επιτελείο π.χ. ένα σώμα εσωτερικών ελεγκτών στον ΟΣΕ. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, αναμένεται να αναφερθεί και στην τελευταία προθεσμία εντός των επόμενων μηνών για την ολοκλήρωση του συστήματος τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, εξ ου και η επαφή που είχε ο ίδιος με τον επικεφαλής της γαλλικής αναδόχου Alstom, ώστε η παράταση που έχει πάρει η εταιρία ως τον Σεπτέμβριο να είναι και η τελευταία.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης, πάντως, άκουσαν χθες τις πρώτες ιδέες της ευρωπαϊκής task force που ήρθε στην Αθήνα εκ μέρους της Κομισιόν για την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ ο πρωθυπουργός έχει κάνει ανάλογη συζήτηση προς αναζήτησή τεχνογνωσίας και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr