Βήματα προς την πολιτική κανονικότητα, έστω και υπό τη βαριά σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha και «άπλωσε» την πολιτική βεντάλια, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Μυκόνου, ενώ σήμερα επιστρέφει στο διεθνές τερέν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μπορεί από την ατζέντα να απουσιάζει ένα μεγάλο θέμα, όπως αυτά που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους σε προηγούμενες Συνόδους, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή να μην εξαντλείται στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η «ντιρεκτίβα» από το Eurogroup ότι το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την οδό των απευθείας επιδοτήσεων και να επιστρέψουν σε πιο «συμβατικούς» κανόνες.

Για την «πολιτικοποίηση» της συζήτησης για τους οικονομικούς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία κ.α.). «Καμιά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – πολύ περισσότερο η Ελλάδα – δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Μένει να φανεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και κάποιες διμερείς επαφές με ηγέτες του Νότου ή άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο, καθώς υπενθυμίζεται ότι προχθές συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr