Μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ η κατάρα με τα φαβορί στα κόμματα επαναλαμβάνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2007 ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανιζόταν ως το φαβορί έναντι του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Κέρδισε ο Γιώργος. Το 2009 φαβορί στη ΝΔ ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, κέρδισε ο Αντώνης Σαμαράς. Το 2016 πάλι στη ΝΔ φαβορί ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κέρδισε το αουτσάϊντερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ φαβορί ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας επικρατέστερος να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Προηγείται με 45,47% έναντι 36,21% της Έφης. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν, αθροιστικά, ούτε το 20% των 146.000 εκλεκτόρων που προσήλθαν στις κάλπες.

 

Λογικά η διαφορά δεν καλύπτεται. Και μόνον από την (βασίμως πιθανολογούμενη) αποχή η διαφορά θα μεγαλώσει και το ποσοστό του Κασελάκη θα ξεπεράσει το 50%. Θυμίζουμε ότι και στο ΠΑΣΟΚ, στην εκλογή του Ανδρουλάκη, και στη ΝΔ, στην εκλογή του Μητσοτάκη, στον δεύτερο γύρο υπήρχε σημαντική αποχή. Στο ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 63.000 (περίπου 23%) λιγότεροι στο δεύτερο γύρο (από τους 270.000 του πρώτου γύρου έπεσαν στους 207.000) και στη ΝΔ από 404.000 στον πρώτο, στον δεύτερο ψήφισαν 330.000, δηλαδή 73.000 (-18%) λιγότεροι.

Αν η μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 20% τότε αναλογικά το ποσοστό του Κασσελάκη θα φτάσει το 56%. Βέβαια αυτά είναι υπολογισμοί και μαθηματικά και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ανατροπή. Έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις. Είχαμε υποψηφίους, κυρίως στην αυτοδιοίκηση, που ενώ στον πρώτο γύρο ήταν μπροστά και με διαφορά έχασαν από το δεύτερο. Μαθηματικά μπορεί, αλλά η πολιτική λογική λέει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Κασσελάκης αν συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του και πάρει τους μισούς από όσους ψήφισαν Παππά θα εκλεγεί ακόμη κι αν όλοι του Τσακαλώτου και του Τζουμάκα πάνε στην Αχτσιόγλου.

Οι πρώτες δηλώσεις Κασσελάκη:

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr