Σειρά επαφών έχει προγραμματίσει για σήμερα στη Βουλή η Όλγα Γεροβασίλη, που φέρεται ότι θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (23.2.2024) και μία ημέρα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεροβασίλη συναντά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Η κυρία Γεροβασίλη συναντήθηκε στο γραφείο της στη στον 2ο όροφο της Βουλής και με τον Διονύση Τεμπονέρα με τη συνάντησή τους είχει διάρκεια περίπου 15 λεπτά.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Ήδη το πρωί της Παρασκευής ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε στον ΑΝΤ1 ότι «φυσικά θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στον Κασσελάκη» στο ερώτημα που ακολούθησε αν η Όλγα Γεροβασίλη είναι το πρόσωπο που μπορεί να παίξει αυτον τον ρόλο απάντησε «κατά τη γνώμη μου ναι αλλά αυτό είναι κάτι που θα πουν πρώτα οι ίδιοι μέσα στο συνέδριο, δεν θα τους το υποδείξω εγώ».

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος είπε «έχω ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι ότι δεν ακολουθώ προσωπική διαδρομή και δεν έχουν σημασία οι προσωπικές επιλογές αλλά οι συλλογικές» για να προσθέσει, στη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, ότι «έχω προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, προφανώς παίζουν ρόλο τα πρόσωπα γιατί υλοποιούν την πολιτική».

Η αναζήτηση υποψηφίου/ων απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη εξελίχθηκε σε δείπνα και συναντήσεις μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, καθώς επί της αρχής αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις τάσεις. Δηλαδή, πρόθεση των όσων έχουν επικρίνει την στάση του κ. Κασσελάκη είναι να καταλήξουν οριζόντια σε έναν και κοινό υποψήφιο, παραμερίζοντας προσωπικές στρατηγικές και ατζέντες. Κατά πληροφορίες το βασικό δίλημμα ήταν αν ο ή η υποψήφιος που θα επιλεγεί θα είναι κάποιο φρέσκο ηλικιακά πρόσωπο ή αν θα επιλεγεί μια πιο στιβαρή πολιτικά υποψηφιότητα.

Η εξίσωση, ωστόσο, μιας ενιαίας υποψηφιότητας, για την οποία εργάζονται πλέον παρασκηνιακά αρκετά στελέχη, δεν συνιστά εύκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει το πλεονέκτημα της εν ενεργεία θητείας του, κινητοποιώντας ανά πάσα στιγμή τον κομματικό μηχανισμό.

Βαρόμετρο αποτελεί και η στάση επώνυμων στελεχών και κυρίως βουλευτών στο εξής, καθώς η κινητοποίηση μελών θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για το εγχείρημα, βαθαίνοντας, μοιραία, ωστόσο και το ρήγμα της πόλωσης.

Τα μηνύματα Τσίπρα

«Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη της κριτικής του πρώτα προς το διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη και μετέπειτα προς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως «οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Την ίδια στιγμή, «ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές» παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας εκείνους που «διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

Η τελευταία αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν εξαιρεί και στελέχη της διακυβέρνησής του, τα οποία καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, να ανοίξουν τα χαρτιά τους και μαζί να περιγράψουν το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούν προεκλογικά, σε περίπτωση καθόδου τους στην εσωκομματική κούρσα. Άλλωστε, αυτή θα διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, καθώς υπάρχουν τα αρμόδια όργανα ήδη, δηλαδή η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), για να διασφαλίσει τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνοντας πως «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό», ο κ. Τσίπρας διέβη το Ρουβίκωνα της αφωνίας του, προειδοποιώντας, σαν άλλος Προμηθέας πως «αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».

Το χρονοδιάγραμμα

Ανάμεσα σε εκείνα που απομένουν να αποσαφηνιστούν πλέον είναι το χρονοδιάγραμμα της τετραπλής εκλογής, δηλαδή:

  • · Συντονιστικών τοπικών οργανώσεων
  • · Νομαρχιακών Επιτροπών
  • · Κεντρικής Επιτροπής και
  • · Εκλογής Προέδρου

η οποία θα λάβει χώρα από ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα, καθώς ο προγραμματισμός προέβλεπε αρχικά οι κατά τόπους εκλογές να γίνουν 15 ημέρες μετά το πέρας του Συνεδρίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την 10η Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Aκίνητα: Πάνω από 1 στους 2 Ελληνες θα σκέφτονταν τώρα τη συγκατοίκηση

Ενα κορυφαίο πωλητήριο €50 εκατ. στου Μακρυγιάννη με… μπόνους οικόπεδο 720 τ.μ. (pics + vid)

Πλειστηριασμοί: Το «χρυσό» βενζινάδικο στο Χαλάνδρι και το comeback του «Εμμαούς» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ