Ανεβαίνει τώρα το ποσοστό των Ελλήνων που θα σκέφτονταν τη συγκατοίκηση, με ένα ποσοστό κοντά στο 57,5% να δηλώνει ότι διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γνωστό δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών  RE/MAX Europe, με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πολίτες της ελληνικής Επικράτειας, εξετάζοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ακινήτων, καθώς και την τάση των Ελλήνων για αλλαγή κατοικίας τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση και του σαφώς χαμηλότερου κόστους αφού μοιράζονται τα έξοδα. Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) αλλά και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%). Επιπλέον, ένα ποσοστό 20% περίπου των ερωτηθέντων στα πλαίσια της έρευνας στρέφονται σ’ αυτήν την ιδέα για λόγους ευελιξίας, με το σκεπτικό ότι έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες όταν επιλέγουν συγκάτοικο.

Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι ένα ποσοστό 67% δηλώνει ότι θα σκέφτονταν και τη συνιδιοκτησία: Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%). Στο μεταξύ, για λιγότερους από το ¼ των ερωτηθέντων (24,4%), η συνιδιοκτησία προσφέρει έναν ελκυστικό τρόπο να εξασφαλίσει κανείς μια δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

Με βάση πάντα τις απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα, 1 στους 4 ερωτηθέντες εκφράζει την ανησυχία για την οικονομική του δυνατότητα να αναλάβει τα έξοδα ενός ακινήτου.

Την ίδια στιγμή πάνω από το 1/3 (36,6%) των Ελλήνων ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας αναμένουν ότι θα μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές τους κατευθύνονται ξεκάθαρα σε αστικές κατοικίες (60%), είτε προβούν σε αγορά είτε σε ενοικίαση. Το ¼ αυτών που αναμένουν ότι θα μετακομίσουν παρακινούνται από οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης. Σ’ αυτήν την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητά περισσότερο οικονομικές περιοχές, ενώ περισσότερο από το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, το 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα και το ¼ στρέφεται σε περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν άλλες περιοχές.

Παραδόξως, αν και το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν ότι είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Πάνω από το 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης. Το ¼ των υποψήφιων αγοραστών σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο.

Διαβάστε ακόμη

Η Σίλικον Βάλεϊ της Ινδίας και το τετ α τετ Μητσοτάκη και Ινδών επιχειρηματιών 

Ενα κορυφαίο πωλητήριο €50 εκατ. στου Μακρυγιάννη με… μπόνους οικόπεδο 720 τ.μ. (pics + vid)

Πλειστηριασμοί: Το «χρυσό» βενζινάδικο στο Χαλάνδρι και το comeback του «Εμμαούς» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ