Με ένα σενάριο που θα τον συμπεριλαμβάνει σε κεντρικό ρόλο, απέναντι σε κάθε πιθανή εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και την Κεντροαριστερά εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ενώπιον των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το δυσμενές, εκλογικό αποτέλεσμα του 14,9%.

Δημιουργικά μαθηματικά

Χωρίς μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής, «δεν πετάω από τη χαρά μου» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την εκλογική του επίδοση, αφού εστίασε στην μερική μείωση της ψαλίδας από την ΝΔ, δηλαδή από τις 23 στις 13 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 340.000 ψήφους, δηλαδή το 37% της εκλογικής δύναμής του από τις περυσινές, εθνικές εκλογές, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε χθες πως «αν συνυπολογίσει κανείς την εκροή προς το μόρφωμα των κλεμμένων εδρών, που τελικά είχε ελάχιστη απήχηση στην κοινωνία παρά τις 11 έδρες του στη Βουλή. Και αν συνυπολογίσει τις τεράστιες απώλειες στην Ροδόπη και την Ξάνθη σε σχέση με πέρυσι, για λόγους που πλέον ανήκουν στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε απόλυτα το εθνικό ποσοστό του από πέρυσι», αφήνοντας «απορημένους» αρκετούς βουλευτές.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ»

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας αναλώθηκε στην περιγραφή της προσωπικής στρατηγικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος φαίνεται να διεκδικεί χώρο και ρόλο σε όλα τα πιθανά σενάρια μετεξέλιξης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Επί της αρχής, ο κ. Κασσελάκης φάνηκε να ομνύει στην «αυτοτέλεια» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κόμματος εξουσίας, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα». Επιχειρηματολογώντας, δηλαδή, υπέρ της διαρκούς ενδυνάμωσης του κόμματός του στο εξής, με διακηρυγμένο στόχο την νίκη επί της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2027.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr