Στο κλείσιμο μιας πολύ παραγωγικής χρονιάς για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, που κατάφεραν μέσα στο 2023 να επιβεβαιώσουν σε τρεις διαδοχικές κάλπες την πολιτική κυριαρχία που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο ξεκίνημα του 2024. Στόχος τους είναι να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που περιείχε το κυβερνητικό πρόγραμμα που ενέκριναν οι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που προβάλλει στον ορίζοντα και έχει μπροστά του το κυβερνητικό επιτελείο είναι το ορόσημο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Διότι μπορεί να μην αφορά άμεσα αυτή καθαυτή την κυβερνητική πορεία η ψήφος που θα κληθούν να δώσουν οι πολίτες για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών, πλην όμως η πολιτική βαρύτητα μιας εκλογικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή σε αυτήν του συνόλου του εκλογικού σώματος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Τον προσεχή Ιούνιο, οπότε οι Ελληνες πολίτες θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα, συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά ο πέμπτος από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2019.

Η πεποίθηση που επικρατεί στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι «εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει, όπως όλα δείχνουν, να περάσει επιτυχώς τον κάβο των ευρωεκλογών, τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να γίνει ο κ. Μητσοτάκης ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της μεταπολιτευτικής περιόδου». Προσώρας, άλλωστε, έχει τη μεγαλύτερη παραμονή στο Μέγαρο Μαξίμου από τους προκατόχους του από τότε που η χώρα ενεπλάκη στον ιστό των μνημονίων, δηλαδή από τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα όλου του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική παράταξη διατηρούν το πολιτικό πλεονέκτημα καθώς, παρά τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε η δεύτερη θητεία, όπως ήταν οι ασύμμετρες φυσικές καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται στις μετρήσεις να διευρύνουν έτι περαιτέρω το ήδη πολύ μεγάλο εκλογικό προβάδισμα που απέσπασαν στις δίδυμες βουλευτικές κάλπες της χρονιάς που απέρχεται.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr