Τα περιορισμένα όρια στη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης με τη διαφορετική ερμηνεία της Διακήρυξης των Αθηνών από την Τουρκία ανέδειξε η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επαναφέρει θέμα «γκρίζων ζωνών» με αφορμή την εξαγγελία από την Ελλάδα για την ανακήρυξη δυο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Η Τουρκία αυθαίρετα ερμηνεύει την Διακήρυξη των Αθηνών και τη δέσμευση που περιλαμβάνει για αποφυγή «προκλητικών ενεργειών» ως δέσμευση για αποφυγή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρουσίαση που έγινε από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη για το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η χώρα μας «Our Ocean Conference» δήλωσε ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο και ένα ακομη θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο που θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Στόχος η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Σχετικά με τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα ανέφερε ότι τα όρια θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024. «Δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους αλλά θα υποστηριχθεί επιστημονικά η μελέτη, η οποία θα εξειδικεύσει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επίσης θα αξιοποιήσουμε για την επιτήρηση τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης με drones, ραντάρ και σκάφη σε πραγματικό χρόνο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Παρά το γεγονός ότι ο κ.Σκυλακάκης έσπευσε να επισημάνει ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικά κριτήρια για την χάραξη του Θαλάσσιου πάρκου Αιγαίου, η Τουρκία έσπευσε να αντιδράσει και μάλιστα με αρκετά πρωτόγνωρο τρόπο εκδίδοντας ανακοίνωση χθες τα μεσάνυχτα.

Η Τουρκία στην ανακοίνωση της, ουσιαστικά επαναφέρει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» κάνοντας λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Κατηγορεί επίσης την χώρα μας ότι χρησιμοποίει περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» και προειδοποιεί την Ε.Ε. «να μην γίνει εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα υποκριτικά δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα για «τα ζητήματα περιβάλλοντος όπως προβλέπει το ναυτικό δίκαιο για τις κλειστές η ημίκλειστες θάλασσες» ζητωντας λιγο πολύ την από κοινού άσκηση αρμοδιοτήτων σε περιοχές είτε ελληνικής κυριαρχίας είτε εντός ελληνικής αρμοδιότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr