Καταλυτικό για την προοπτική, τη δυναμική και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το χθεσινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, μεταβάλλοντας άρδην το προοδευτικό τοπίο. Στην πρώτη κάλπη της εποχής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση υπέστη ήττα ιστορικών διαστάσεων, φέρνοντας τον νέο πρόεδρο μπροστά σε μια νέα, εσωκομματική και πολιτική πραγματικότητα.

Πλήρης ματαίωση

Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου κατέγραψε ποσοστό 14,92%, αδυνατώντας να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 15%, μένοντας δηλαδή πιο χαμηλά και από τον Μάιο του 2012, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει ποσοστό 16,79%. Σε μια βραδιά – θρίλερ, αλλά και στην πρώτη ρωγμή του εκλογικού σερί της ΝΔ την τελευταία πενταετία, τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν να παρακολουθούν στις οθόνες τους να καταρρίπτονται μία προς μία όλες οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει όλους τους τελευταίους μήνες με αυτοπεποίθηση ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος απέτυχε, εκ του αποτελέσματος, να δημιουργήσει κλίμα αλλαγής.

Από την υπόσχεση της συντριπτικής επικράτησής του έναντι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο κ. Κασσελάκης διεκδίκησε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα «θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;», τίποτε μοιάζει να μην είναι ίδιο. Και παρά την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα να αντιστοιχηθεί με την «κοινωνική αντιπολίτευση», εντούτοις ο πρόεδρός του δεν έπαψε να περιγράφει ως «εφικτό» τον στόχο της πρωτιάς στις ευρωεκλογές, με την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου.

Στη συνέχεια δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γράψει «το 2 μπροστά», με την Κουμουνδούρου να χαμηλώνει τις τελευταίες εβδομάδες τον πήχη, αποτιμώντας προκαταβολικά ως «πολύ καλό» ένα αποτέλεσμα γύρω στο 17%. Και όταν χθες το πρώτο κύμα των exit polls έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ένα εύρος 15,2-18,2%, τότε πηγές της Κουμουνδούρου έσπευσαν να αναγνώσουν την πρόβλεψη των αναλυτών ως «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», αλλά και ως «μια σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του».

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές μετέδιδαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευσή του», για να προσθέσουν πως «είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου». Εκτιμώντας, στο ίδιο πνεύμα, ότι το αποτέλεσμα είχε κριθεί από νωρίς «είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη», συμπλήρωναν.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr