Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συρρέουν αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όμως, οι διεργασίες για την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μάλιστα, αναλίσκεται σε μπαράζ επαφών, σε μια επιχείρηση να μην υπάρξουν ατυχήματα στην κάλπη του Στρασβούργου την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν στηρίζεται στην πολιτική συμφωνία τριών κομμάτων, του Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων που πρόσκεινται στον Εμμανουέλ Μακρόν. Η ίδια, μάλιστα, λέγεται ότι αναπτύσσει και μια παρασκηνιακή διαβούλευση με τους Πρασίνους, οι οποίοι έχουν απομειωμένη δύναμη, πλην όμως έχουν μερικές δεκάδες ευρωβουλευτές που αποτελούν κρίσιμη μάζα.

Τα τρία κόμματα της αρχικής συμφωνίας, με βάση τους νέους συσχετισμούς, διαθέτουν 401 ευρωβουλευτές επί συνόλου 720. Για να μείνει Πρόεδρος για άλλη μια πενταετία η κ. Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους, η άσκηση, όμως, δεν είναι τόσο εύκολη, γι’ αυτή και η ίδια επιδίδεται σε μπαράζ προσωπικών επαφών για να αποφύγει τα ατυχήματα.

Προ ημερών, σημειωτέον, σε μια «δια περιφοράς» δοκιμαστική ψηφοφορία, 350 ευρωβουλευτές των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν πρόθυμοι να ψηφίσουν τη Γερμανίδα πολιτικό. Οι ενστάσεις προέρχονται, κυρίως, από Σοσιαλιστές, αλλά και από Γάλλους του κόμματος των Ρεπουμπλικανών που δεν είχαν στηρίξει την κυρία Φον ντερ Λάιεν ούτε στο κομματικό συνέδριο του ΕΛΚ τον περασμένο Μάρτιο στο Βουκουρέστι.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr