Πριν από κάποιες δεκαετίες και συγκεκριμένα, το 1994, η Microsoft δημιούργησε και κυκλοφόρησε ένα βίντεο με στόχο να προσελκύσει νέους υπαλλήλους.

Στο συγκεκριμένο βίντεο διάρκειας περίπου 15 λεπτών, ο 39χρονος τότε συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας, Μπιλ Γκέιτς, καλωσορίζει τους νέους υπαλλήλους της Microsoft, μιλά για την ιστορία της εταιρείας του και παράλληλα, αναφέρεται σε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της Microsoft στη μέχρι τότε πορεία της, στο χώρο των επιχειρήσεων.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά σημεία του βίντεο:

Η γέννηση της Microsoft

Η ιστορία πίσω από την ίδρυση της Microsoft δεν ήταν ποτέ μυστικό, αλλά το να την ακούς δια στόματος Γκέιτς είναι σίγουρα, πολύ πιο συναρπαστικό.

Στο βίντεο ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αφηγείται την ίδρυση της Microsoft. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ακόμη ο Γκέιτς σπούδαζε νομική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εκείνος μαζί με τον στενό συνεργάτη του, Πολ Άλεν, είχαν ήδη, ξεκινήσει τις συζητήσεις γύρω από τη δημιουργία λογισμικού για υπολογιστές.

Στη συνέχεια, το 1975, η MITS, εταιρεία με έδρα το Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό, κυκλοφόρησε έναν από τους πρώτους εμπορικά επιτυχημένους προσωπικούς υπολογιστές, τον Altair 8800. Γκέιτς και Άλεν ανέπτυξαν από κοινού, μια έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού BASIC για τον νέο Altair. Ο Γκέιτς αποφάσισε τότε, να αφήσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να συνεχίσει απρόσκοπτος το έργο του.

Στην συνέχεια, το επιχειρηματικό δίδυμο έπιασε δουλειά στη MITS. Ωστόσο, ένα μόλις χρόνο αργότερα, δημιούργησαν την δική τους εταιρεία την οποία ονόμασαν «Micro-Soft». Τα υπόλοιπα πάνω κάτω τα γνωρίζουμε…

Ένα «αποτυχημένο» προϊόν

Στο βίντεο, ο Γκέιτς υποστηρίζει πως ένα ποντίκι υπολογιστή, το οποίο κυκλοφόρησε η Microsoft το 1983 ήταν από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα της εταιρείας. Αποκαλύπτει ωστόσο, πως στην αρχή, όλοι πίστευαν πως επρόκειτο για ένα «τεράστιο επιχειρηματικό λάθος».

Η εταιρεία είχε αρχικά σχεδιάσει την κυκλοφορία 50.000 ποντικιών, αλλά ο Γκέιτς σημειώνει ότι χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος προκειμένου η Microsoft να καταφέρει να ξεπουλήσει το απόθεμά της.

Τελικά, το προϊόν σημείωσε επιτυχία αφού απέκτησε μια πιο κομψή εμφάνιση καθώς η Microsoft «συνέχισε να εξελίσσει το σχέδιό του με την πάροδο των χρόνων». «Σήμερα, πουλάμε πολλές, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα μήνα», αποκαλύπτει ο Γκέιτς στο βίντεο του 1994.

Apple – η εταιρεία σταθμός

Είναι ευρέως γνωστό πως Microsoft και Apple έχουν μια περίπλοκη σχέση. Οι δύο εταιρείες οι οποίες κάποτε συνεργάζονταν στενά πλέον, χαρακτηρίζονται από τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες του χώρου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Microsoft ήταν στην πραγματικότητα ένας από τους πιο εξέχοντες προγραμματιστές λογισμικού της Apple. Σύμφωνα με το CNBC, ο Γκέιτς και η ομάδα του δημιούργησαν λογισμικό της Microsoft ειδικά για τα Mac της εποχής. Στο βίντεο, πάντως, ο Γκέιτς έχει μόνο θετικά σχόλια να κάνει για την Apple.

Διαβάστε ακόμη

easyHotel: Το μεγάλο στοίχημα του Sir Stelios για ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη

Δημήτρης Σπυρίδης: Δυναμική επέκταση για τη HHG σε ψηφιακά πεδία και νέες αγορές

Προς ανάπτυξη – «έκπληξη» και το 2022 η Ελλάδα