Η παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace συμμετείχε τη Δευτέρα στις διαμαρτυρίες κατά του γάμου της χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βενετία μεταξύ του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας Τζεφ Μπέζος και της δημοσιογράφου Λόρεν Σάντσεζ.
Η εκδήλωση, που αναμένεται να προσελκύσει περίπου 200 καλεσμένους, μεταξύ των οποίων η κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και δεκάδες αστέρες του κινηματογράφου, της μόδας και των επιχειρήσεων, έχει ονομαστεί «ο γάμος του αιώνα».
Ωστόσο, ορισμένοι ντόπιοι θεωρούν την εκδήλωση ως το τελευταίο σημάδι της απροκάλυπτης εμπορευματοποίησης μιας όμορφης αλλά εύθραυστης πόλης, η οποία εδώ και καιρό κατακλύζεται από τουρίστες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει σταθερή μείωση του πληθυσμού της.

Ακτιβιστές της Greenpeace Ιταλίας και της βρετανικής ομάδας «Everyone hates Elon» (Μασκ) άνοιξαν ένα γιγαντιαίο πανό στην κεντρική πλατεία του Αγίου Μάρκου με μια φωτογραφία του Μπέζος να γελάει και μια επιγραφή που έγραφε: «Αν μπορείς να νοικιάσεις τη Βενετία για τον γάμο σου, μπορείς να πληρώσεις περισσότερους φόρους».
Η τοπική αστυνομία έφτασε για να μιλήσει με τους ακτιβιστές και να ελέγξει τα έγγραφα ταυτότητάς τους, πριν ανοίξουν το πανό τους.
«Το πρόβλημα δεν είναι ο γάμος, το πρόβλημα είναι το σύστημα. Πιστεύουμε ότι ένας δισεκατομμυριούχος δεν μπορεί να νοικιάσει μια πόλη για δική του ευχαρίστηση», δήλωσε η Σιμόνα Αμπάτε, μία από τις διαδηλώτριες, στο Reuters.
Ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνάρο και ο περιφερειάρχης Λούκα Ζάια υπερασπίστηκαν τον γάμο, υποστηρίζοντας ότι θα φέρει οικονομικά οφέλη στις τοπικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μηχανοκίνητων σκαφών και των γόνδολων που λειτουργούν στα πολυάριθμα κανάλια της πόλης.

Ο Ζάια δήλωσε ότι οι εορτασμοί αναμένεται να κοστίσουν 20-30 εκατομμύρια ευρώ (23-34 εκατομμύρια δολάρια).
Ο Μπέζος θα κάνει επίσης σημαντικές δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου ευρώ για την Corila, ένα ακαδημαϊκό κονσόρτσιουμ που μελετά το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, πανό κατά του Μπέζος κρεμάστηκαν από τον καμπαναριό του Αγίου Μάρκου και από τη διάσημη γέφυρα του Ριάλτο, ενώ οι ντόπιοι απείλησαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της εκδήλωσης, λέγοντας ότι η Βενετία χρειάζεται δημόσιες υπηρεσίες και στέγαση, όχι VIP και υπερτουρισμό.
Οι ακριβείς ημερομηνίες και τοποθεσίες του λαμπερού γάμου παραμένουν εμπιστευτικές, αλλά οι εορτασμοί αναμένεται να διαρκέσουν τρεις ημέρες, πιθανότατα γύρω στις 26-28 Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμη
Energiequelle GmbH: Νέο γερμανικό «παρών» στην ελληνική αγορά ΑΠΕ (pics)
Ο Μπερνάρ Αρνό αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της LVMH
Ρωσικό φυσικό αέριο: Πώς η ΕΕ σχεδιάζει να σταματήσει πλήρως τις εισαγωγές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα