Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει η βρετανική λίρα, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να προβεί στην 5η διαδοχική αύξηση επιτοκίων, αλλά και να προαναγγείλει ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις ποσοτικής σύσφιγξης. 

Πιο συγκεκριμένα, η στερλίνα έφθασε να διολισθαίνει έως και το 1,2042 δολάριο, λίγο μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (από 1% σε 1,25%). Στη συνέχεια, βέβαια, οι απώλειες αμβλύνθηκαν και το βρετανικό νόμισμα επέστρεψε στο 1,21 δολάριο.  

Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις οφείλονται στην επιμονή μιας μειοψηφίας στο εκτελεστικού συμβούλιο της BoE για αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης -κατά τα πρότυπα της Federal Reserve και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας. 

Άλλωστε, τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύθηκε στο 9%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Σήμερα δε, η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών θα ξεπεράσει ακόμη και το 10% τους επόμενους μήνες.   

Ταυτόχρονα, όμως, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, δίνοντας συνέχεια στην πτώση του Μαρτίου, όταν το ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 0,1%. Εξάλλου, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.  

Στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν ακάθεκτες την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Η Federal Reserve αύξησε χθες τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), ενώ σήμερα το πρωί η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αναθεώρησε κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (από -0,75% σε -0,25%).  

Τον επόμενο μήνα είναι η σειρά της ΕΚΤ να προβεί σε αλλαγή επιτοκίων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται σε 25 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,25%), ενώ από τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Ιδίως εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική πορεία.   

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τον ρυθμό της ανάπτυξης, κάτι που σπεύδουν να αποτιμήσουν οι επενδυτές και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουν το «ξεφόρτωμα» των υψηλού ρίσκου assets. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, άλλωστε, υποχωρεί σήμερα κατά 2,86% και περιορίζεται στις 7.065 μονάδες. 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Η Ελλάδα η πλέον ωφελημένη από τις κινήσεις της ΕΚΤ και την ευελιξία επανεπένδυσης του PEPP

Παίρνει διαστάσεις η πτώση στο Χρηματιστήριο – Απώλειες έως 4% στις τράπεζες, σε ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς (upd)

Αυξήσεις επιτοκίων: Οι δύο όψεις του νομίσματος για τις ελληνικές τράπεζες