Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, που τροφοδοτείται από γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις, άρχισε πραγματικά να απογειώνεται στα μέσα του 2020.
Η BYD, η Tesla και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη EV από νωρίς έχουν επωφεληθεί από την ανάπτυξη της αγοράς που έχει επίσης προσελκύσει νεοσύστατες εταιρείες όπως η Xpeng, η Li Auto, η Nio και η Xiaomi.
Ωστόσο, κορυφαία στελέχη της Xpeng, της Nio και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα της κορεσμένης αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας και σημειώνουν ότι η αγορά δεν θα προστατεύσει εταιρείες με ελλείψεις.
Ορισμένες μάρκες όπως η Acura, η Renault και η Mitsubishi έχουν εγκαταλείψει εντελώς την αγορά. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες – μεταξύ των οποίων η Hyundai, η Stellantis και η Ford – αιφνιδιάστηκαν από την ταχεία στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και είδαν τις πωλήσεις της Κίνας να καταρρέουν με αποτέλεσμα να περιορίσουν την παραγωγή τα τελευταία χρόνια.
Τουλάχιστον άλλες τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους το 2025 ή αργότερα, καθώς χάνουν περισσότερο έδαφος από τους τοπικούς ανταγωνιστές εν μέσω της μετάβασης στην αγορά.
Η General Motors, η Honda, η Nissan και ο όμιλος Volkswagen έχουν ήδη απολύσει εργαζόμενους σε εργοστάσια στην Κίνα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περικοπές στην παραγωγή.
Η GM λειτουργεί δύο κοινοπραξίες με τη SAIC Motor Corp. στην Κίνα. Η SAIC-GM παράγει αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά Cadillac, Buick και Chevrolet, ενώ η SAIC-GM-Wuling κατασκευάζει μίνι λεωφορεία μάρκας Wuling και συμπαγή pick-up, καθώς και μικρά sedan και crossover με το σήμα Baojun.
Το κύριο πρόβλημα της GM στην Κίνα είναι με τη SAIC-GM, η οποία λειτουργεί έξι εργοστάσια συναρμολόγησης. Οι πωλήσεις της κοινοπραξίας μειώθηκαν σταθερά από το 2018 σε κάτω από 450.000 πέρυσι, ενώ η ετήσια παραγωγική ικανότητα παρέμεινε σταθερή σε περίπου 1,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά.
Παραμένει ασαφές πώς η GM και η SAIC σχεδιάζουν να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητές τους στη SAIC-GM. Ωστόσο, δεδομένης της απότομης πτώσης των πωλήσεων, η κοινοπραξία πιθανότατα θα πρέπει να μειώσει σχεδόν στο μισό την παραγωγική της ικανότητα για να αποκαταστήσει την κερδοφορία.
Όπως και η GM, η Nissan και η Honda αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρό πλεόνασμα εργοστασιακής παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα μετά από σταθερή συρρίκνωση των παραδόσεων. Οι πωλήσεις της Nissan στην Κίνα μειώθηκαν κατά 12%, κάτω από τις 700.000 το 2024, ενώ οι τοπικές παραδόσεις της Honda υποχώρησαν κατά 31%, στις 853.000.
Οι δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να μειώνουν ή να αναστέλλουν την παραγωγή πέρυσι. Η κοινοπραξία της Nissan με την Dongfeng Motor Group έκλεισε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στην πόλη Changzhou της ανατολικής Κίνας, ενώ η Honda έκλεισε μία γραμμή παραγωγής σε κάθε μία από τις δύο κοινοπραξίες της – μία με την GAC Motor Co. και η άλλη με την Dongfeng. Ωστόσο και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να διατηρούν ετήσια παραγωγική ικανότητα περίπου 1,5 εκατομμυρίου στην Κίνα.
Η Nissan και η Honda βρίσκονται σε επίσημες διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση των δραστηριοτήτων τους, κάτι που πιθανότατα θα ωθήσει τις δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να λάβουν ταχύτερα μέτρα για την εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα.
Η πλεονάζουσα κινεζική παραγωγική ικανότητα συνεχίζει επίσης να αυξάνεται και στο VW Group, τη μεγαλύτερη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα, εν μέσω πτώσης των πωλήσεων. Ο γερμανικός γίγαντας λειτουργεί τρεις κοινοπραξίες στη χώρα.
Ενώ η συνεργασία της με την JAC Automobile Group δεν έχει ξεκινήσει την πλήρη παραγωγή, οι δύο άλλες κοινοπραξίες του VW Group -μία με τη SAIC και η άλλη με την China FAW Group- μαζί μπορούν να παράγουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια οχήματα σε πλήρη ανάπτυξη.
Οι πωλήσεις του VW Group στην Κίνα μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά, αφού έφτασαν στο ρεκόρ των 4,23 εκατομμυρίων το 2019. Οι τοπικές παραδόσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 9,5%, κάτω από τα 2,93 εκατομμύρια πέρυσι. Η GM, ο όμιλος VW, η Honda και η Nissan έχουν λανσάρει μια νέα γενιά ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα για να αναζωογονήσουν τις πωλήσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τα τελευταία μοντέλα των δυτικών εμπορικών σημάτων έχουν σοβαρό πρόβλημα να ανταγωνιστούν τους κινέζους αντιπάλους των οποίων τα προϊόντα EV είναι πιο ανταγωνιστικά και καλύτερα εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.
Δεδομένου ότι οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες για κάποια σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων, ακόμη και με τα νέα μοντέλα EV να έρχονται στη γραμμή, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κλείσουν γραμμές παραγωγής αλλά και ολόκληρα εργοστάσια.
Διαβάστε ακόμη
Νέα εργαλεία και ευκαιρίες ρύθμισης για κόκκινα δάνεια
Uni Systems: Προσδοκίες από την αμυντική βιομηχανία – Ανοικτή σε συνέργειες
ΔΝΤ: «Συγκράτηση» στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων ζητά το Ταμείο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.