Αυτοκίνητο

Opel: Καταβάλει 65 εκατ. πρόστιμο και σταματούν οι διώξεις για το dieselgate

  • newsroom


Η αυτοκινητοβιομηχανία κατάφερε να αποφύγει τη Δικαιοσύνη ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διατύπωση της ανακοίνωσης επιβολής του προστίμου

Την παύση της έρευνας εναντίον του πέτυχε ο Όμιλος Opel συμφωνώντας να καταβάλλει πρόστιμο 64,8 εκατομμυρίων ευρώ ώστε η υπόθεση για το σκάνδαλο ντίζελ να μην οδηγηθεί στη δικαιοσύνη όπως έγινε με την Volkswagen (VW). Επιπλέον έπαυσαν οι έρευνες εναντίον έξι υπεύθυνων διευθυντών της εταιρείας.

Η Εισαγγελία στη Φρανκφούρτη επέβαλε το πρόστιμο επειδή πολλά μοντέλα ντίζελ της Opel είχαν εκπέμψει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ρύπων από ό,τι δηλώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας.

Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομίλου, «οι Αρχές σταμάτησαν την έρευνα εναντίον της Opel «για παράβαση των υποχρεώσεων υποβολής έγγραφης τεκμηρίωσης» κατά την υποβολή της αίτησης έγκρισης των μοντέλων ντίζελ τον Φεβρουάριο με την επιβολή ανάλογου προστίμου. Αυτό το πρόστιμο έχει εν τω μεταξύ καταβληθεί», είπε η εκπρόσωπος. Έτσι, δεν θα υπάρξει τελικά προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον της Opel κατά το πρότυπο της Volkswagen/ VW. Οι διαδικασίες κατά των έξι υπεύθυνων διευθυντών σταμάτησαν επίσης.

Η Opel αποδίδει μεγάλη σημασία στην διατύπωση η οποία γίνεται στην κοινοποίηση της επιβολής προστίμου, διότι δεν περιέχεται καμία κατηγορία για πράξη εκ προθέσεως ή ποινικό αδίκημα, ιδίως για απάτη. «Δεν περιέχει επίσης καμία αναφορά για παράνομη εγκατάσταση συστήματος αναστολής ένα ειδικό λογισμικό για την παράκαμψη των απαιτήσεων σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων. Η Opel εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι όλα τα οχήματά της ανταποκρίνονται ανά πάσα στιγμή στις απαιτήσεις του Νόμου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η έρευνα ξεκίνησε από τη Γερμανική Ένωση Περιβάλλοντος «Umwelthilfe». Το 2018, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας επέβαλε την υποχρεωτική ανάκληση των μοντέλων της Opel τα οποία εξέπεμπαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ρύπων των επιτρεπομένων στους δρόμους. Η Opel συμμορφώθηκε με ένα τροποποιημένο λογισμικό.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Και όμως το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε φθηνότερο από το φυσικό αέριο

Επίδομα ανεργίας – ΟΑΕΔ: Ποιοι μένουν «εκτός»

Ποια εταιρεία έψαξε ο κόσμος περισσότερο στην Google το 2021