Η ισραηλινή εταιρεία Innoviz Technologies ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει hardware και λογισμικό στη μονάδα ανάπτυξης λογισμικού CARIAD του ομίλου Volkswagen σε μια συμφωνία που αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια.

Η CARIAD επιβεβαίωσε τη συμφωνία, αλλά αρνήθηκε να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες. Η αξία της συναλλαγής, όπως εκτιμάται από την Innoviz, είναι περισσότερο από επταπλάσια από την χρηματιστηριακή αξία της ίδια της εταιρείας, που υπολογίζεται σε λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Innoviz, Omer Keilaf, περιέγραψε τη συμφωνία προμήθειας της CARIAD ως «σημαντικό καταλύτη» για την εταιρεία του, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Απρίλιο του 2021.

Η ανάγκη για ανάπτυξη αξιόπιστων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης έχουν οδηγήσει την Volkswagen σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων και συνεργασίες με startup εταιρείες από όλο τον κόσμο

Έκτοτε, η Innoviz έχει δει την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατά δύο τρίτα και την χρηματιστηριακή της αξία μειώνεται στα 540 εκατομμύρια δολάρια από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια όταν εισήλθε στο χρηματιστήριο.

Οι πρώτοι εταιρικοί επενδυτές στην Innoviz περιλάμβαναν τους προμηθευτές αυτοκινήτων Magna International Inc., Aptiv και τη Harman International της Samsung Electronics, σύμφωνα με τον ιστότοπο επενδυτών PitchBook. Η SoftBank ήταν επίσης βασικός υποστηρικτής. Η Magna ανακοίνωσε το 2018 μια συνεργασία με την Innoviz για την προμήθεια lidar στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW.

Η Volkswagen το 2019 επένδυσε 2,6 δισ. δολάρια στην αμερικανική startup Argo AI, η οποία υποστηρίζεται επίσης από την Ford Motor Co. Η επένδυση της Volkswagen περιελάμβανε την αξία της ευρωπαϊκής μονάδας αυτόνομης οδήγησης της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο έλεγχος της οποίας μεταβιβάστηκε στην Argo ως μέρος της συμφωνίας.

Η CARIAD, η οποία ιδρύθηκε το 2020 για να συντονίζει την ανάπτυξη λογισμικού στη Volkswagen, νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε τεχνικές συνεργασίες με τις Bosch, Qualcomm και STMicroelectronics. Δεν είναι σαφές πώς ή εάν η Volkswagen σχεδιάζει να συνδυάσει πτυχές αυτών των διαφόρων συμφωνιών στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για αυτόνομη οδήγηση.

O CEO της CARIAD, Dirk Hilgenberg, δέχεται μεγάλες πιέσεις από το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen για επιτάχυνση νέων λογισμικών αρχιτεκτονικών για τα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν από τα μέσα της δεκαετίας

Στις αρχές Ιουλίου η CARIAD ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να «εξορθολογίσει» τις προσπάθειες για να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης του λογισμικού μετά από αυστηρή κριτική που δέχτηκε από το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen.

Σύμφωνα με δήλωση της CARIAD, η Innoviz θα παρέχει αισθητήρες lidar για την ομοιόμορφη κλιμακούμενη μελλοντική αρχιτεκτονική λογισμικού της CARIAD, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας. Η εν λόγω πλατφόρμα θα υποστηρίξει έναν αριθμό οχημάτων που θα πωλούνται από διάφορες μάρκες του ομίλου Volkswagen.

Διαβάστε ακόμη:

Fuel Pass 2: Σε ποιο στάδιο είναι η αίτησή σας – Πώς θα πάρετε έως €85 χωρίς να μπείτε στο gov.gr

Τέλος στη νωθρότητα: H ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων «ξύπνησε» με άγριες διαθέσεις

Πάνω από 80.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην «κινεζική Χαβάη» λόγω κορωνοϊού