Η τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία για τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) προκαλεί ανησυχία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τις εταιρείες να προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αποβιομηχάνιση και απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι ηγέτες του κλάδου ζητούν άμεσα κίνητρα για την αύξηση της ζήτησης EVs και καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την οδηγία για οχήματα μηδενικών εκπομπών (ZEV).

Χαμηλή ζήτηση και κίνδυνος για τον κλάδο

Η Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) αποκάλυψε ότι η ζήτηση για EVs αυξάνεται με χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, με μόλις 1 στους 8 αγοραστές να σχεδιάζει να αγοράσει EV τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την οδηγία ZEV, οι κατασκευαστές πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 28% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται φέτος έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο 15.000 λιρών ανά όχημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Μάικ Χάους, προειδοποίησε ότι το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση στις πωλήσεις, μείωση παραγωγής, κλείσιμο εργοστασίων και απώλειες θέσεων εργασίας.

Επιπτώσεις και αντιδράσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η Stellantis απέδωσε εν μέρει στην οδηγία ZEV την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στο Λούτον, με απώλεια 1.100 θέσεων εργασίας.

Ο Χάους τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης της οδηγίας, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί εντελώς, καθώς οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει δραστικά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δαπάνησε 4,5 δισ. λίρες το 2023 για να προσφέρει εκπτώσεις στα EVs και να επιτύχει τους στόχους πωλήσεων.

Οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν τερματιστεί, ενώ από τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες τους θα υπόκεινται σε φόρους κατανάλωσης και ειδικά τέλη.

Προτάσεις κινήτρων για ενίσχυση της ζήτησης EVs

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν:

– Μείωση του ΦΠΑ στα νέα ηλεκτρικά οχήματα κατά 50%.
– Εξίσωση της φορολόγησης των δημοσίων σημείων φόρτισης με τον οικιακό συντελεστή ηλεκτρικής ενέργειας (5%).

Η έρευνα της SMMT αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι αγοραστές EVs έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό όχημα στο παρελθόν, ενώ μόλις 12% των οδηγών σκοπεύουν να μεταβούν από βενζίνη ή ντίζελ σε EV μέχρι το 2028.

Ανησυχία των εταιρειών και κριτική προς την κυβέρνηση

Η Λίζα Μπράνκιν, CEO της Ford στη Βρετανία, δήλωσε ότι η αγορά των EVs έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, οδηγώντας σε 800 απολύσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία καταναλωτικής ζήτησης και στην παροχή κινήτρων από την κυβέρνηση.

Ο Ντέιβιντ Τζορτζ, CEO της BMW UK, προειδοποίησε ότι η ζήτηση των καταναλωτών δεν συμβαδίζει με τους αυστηρούς στόχους της οδηγίας ZEV.

Ο Πολ Φιλποτ, CEO της Kia UK, παρομοίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης με “σπαθί που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας”, καθώς οι κατασκευαστές αναγκάζονται να προσφέρουν εκπτώσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Η στάση της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα

Η Λίλιαν Γκρινγουντ, μέλλουσα υπουργός Μεταφορών, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι:

– Ένα στα τέσσερα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν τον τελευταίο μήνα ήταν EV.
– Υπάρχουν πλέον πάνω από 75.000 δημόσιοι φορτιστές στη χώρα.
– Η απαγόρευση πώλησης νέων συμβατικών αυτοκινήτων από το 2030 είναι δεσμευτική.

Τόνισε επίσης ότι η οδηγία ZEV παραμένει απαραίτητη για τη μετάβαση στη μηδενική εκπομπή ρύπων, παρά τις αντιδράσεις της βιομηχανίας.

Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πιέζουν για αλλαγές και την κυβέρνηση να διατηρεί αυστηρή στάση, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για την πορεία της ηλεκτροκίνησης στη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη 

Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο εντείνουν τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ (πίνακες)

To πρωί στη Novo Nordisk και το βράδυ στη Ferrero – Σάλος για τον διπλοθεσίτη καθηγητή διατροφολογίας

Τεχνολογία που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορεί να ανιχνεύσει πυρκαγιές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα