Ολες οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, είτε πρόκειται για chatbots είτε για άλλα εργαλεία, έχουν στόχο -και μέσα από τη διεπαφή με τους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν- να «μάθουν», να βελτιωθούν εκτελώντας όσο το δυνατό καλύτερα τις εργασίες που τους ανατίθενται και, συνολικά, να είναι χρήσιμα. Ποιες είναι λοιπόν οι κορυφαίες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, οι πιο χρήσιμες, δημοφιλείς, ριζοσπαστικές που αλλάζουν τη ζωή μας; Διαλέξαμε λοιπόν τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

1. Lensa ΑΙ

Ποιο ChatGPT; Η Lensa ήρθε στη ζωή μας αθόρυβα και έχει πάρει τη μορφή κατακλυσμού που έχει «πλημμυρίσει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επί της ουσίας πρόκειται για έναν έξυπνο virtual φακό, ο οποίος έχει την ικανότητα να δημιουργεί καλλιτεχνικές επεξεργασίες και επαναλήψεις των selfies που τραβάνε οι χρήστες. Σε μια εποχή όπου η εικόνα μας στα κοινωνικά δίκτυα, είτε είμαστε «κοινοί θνητοί» είτε πριγκίπισσες, δεν βγαίνει «αφιλτράριστη», αλλά πρέπει να είναι τέλεια για να δείχνουμε τέλειοι, δεν είναι τυχαία η δημοφιλία της Lensa.


Με εφέ βελτίωσης του δέρματος, διόρθωση ματιών και επεξεργαστή illustrator, είναι ιδανική για φωτογραφίες υψηλής ποιότητας.

2. Grammarly

Με τα ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη να κάνουν… θραύση στα κοινωνικά δίκτυα και να μετατρέπουν σε αντικείμενο χλευασμού ένα μεγάλο μέρος των χρηστών, το Grammarly ήρθε για να τους… σώσει. Πρόκειται για έναν βοηθό γραφής με Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος παρεμβαίνει επεξεργαζόμενος και βελτιώνοντας τη γραμματική, την ορθογραφία, τη στίξη και το λεξιλόγιο του χρήστη.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης ένα εργαλείο για την εύρεση συνωνύμων, το οποίο ενισχύει το λεξιλόγιο και τις ορθογραφικές δεξιότητες, μεταξύ άλλων εργαλείων που βοηθούν στη βελτίωση της συνολικής επικοινωνίας. Το Grammarly έχει μια δωρεάν βασική έκδοση, ενώ το πακέτο Premium ξεκινά από 12 δολάρια τον μήνα, προσφέροντας προηγμένους ελέγχους γραμματικής και προτάσεις λεξιλογίου.

3. Otter.ai

Η εφαρμογή Otter.ai είναι ένα application που διατίθεται τόσο online για ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και ως εφαρμογή για κινητά. Προσφέρει ένα τόσο ευρύ φάσμα υπηρεσιών που είναι μάλλον δύσκολο να περιγραφεί με άλλες λέξεις από «γραμματέας που κρατά πρακτικά». Ανάμεσα στις δυνατότητες της εφαρμογής περιλαμβάνονται η καταγραφή βιντεοδιασκέψεων Zoom και Google, καθώς και τηλεφωνικών κλήσεων, ενώ με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης κάνει αυτόματη απομαγνητοφώνηση αυτών των ηχογραφήσεων, χωρίζοντάς τις ανά ομιλητή.


Η Otter.ai παρέχει μια δωρεάν έκδοση με 300 μηνιαία λεπτά μεταγραφής και 30 λεπτά ανά συνομιλία. Το επί πληρωμή πακέτο, που ξεκινά από 10 δολάρια ανά μήνα, περιλαμβάνει ομαδικές λειτουργίες, επιλογές εξαγωγής και λειτουργία αναπαραγωγής.

4. Synthesia

Η εφαρμογή Synthesia είναι -περίπου- αυτό που φαντάζονταν και περίμεναν οι περισσότεροι άνθρωποι από την Τεχνητή Νοημοσύνη: μια πλατφόρμα δημιουργίας βίντεο ΑΙ που επιτρέπει τη δημιουργία γρήγορων βίντεο με περισσότερα από 70 διαθέσιμα avatar ή νέα, που δημιουργεί η ΤΝ κατ’ εντολή του χρήστη.

Οχι τυχαία, χρησιμοποιείται από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου, όπως η Google, η Nike, το Reuters και το BBC. Το Synthesia είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα ΑΙ ή, καλύτερα, ένα… επαγγελματικό στούντιο με πανάκριβο εξοπλισμό και συνεργεία που κάνουν γυρίσματα σε διάφορες τοποθεσίες σε ένα. Η ΤΝ δημιουργεί βίντεο και επαγγελματικές εκφωνήσεις -οι οποίες προσαρμόζονται στο avatar- τις οποίες μπορεί να επεξεργαστεί ο χρήστης με το πάτημα ενός κουμπιού.

5. Socratic

H Google επέλεξε το όνομα του αρχαίου Ελληνα φιλόσοφου για την εφαρμογή εκμάθησης. Με αυτή ο κολοσσός του Διαδικτύου ευελπιστεί ότι θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαβάζουν οι μαθητές και θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, καθώς η εφαρμογή χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθήσει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με τις σχολικές τους εργασίες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν virtual δάσκαλο που κάνει ιδιαίτερα, καθώς στη Socratic ο μαθητής κάνει μια ερώτηση (όχι μόνο γραπτά, αλλά και μέσω μικροφώνου ή κάμερας) κι αυτή βρίσκει τις καλύτερες διαδικτυακές πηγές που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το θέμα. Η Socratic καλύπτει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των Μαθηματικών, της Ιστορίας και των Αγγλικών.

6. Youper

Είναι μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει αναπτυχθεί από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και ουσιαστικά είναι ένας… ψυχολόγος τσέπης. Αποτελεί μια διαδραστική εφαρμογή συμπεριφορικής θεραπείας που έχει σχεδιαστεί για την ανακούφιση από το άγχος, την ενίσχυση της διάθεσης και την προώθηση καλύτερων σχέσεων.

Χρησιμοποιεί τεχνικές Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες, για να προσφέρει πρακτικές ασκήσεις για καθαρή σκέψη, διαχείριση του άγχους και συναισθηματικό έλεγχο. Η εφαρμογή είναι δωρεάν, με επιλογές συνδρομής για φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία και σχέδια προπόνησης συμπεριφοράς που ξεκινούν από 9,99 δολάρια ανά μήνα.

7. Speechify

H πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης Speechify είναι αρκετά δημοφιλής στο ευρύ κοινό και χρησιμοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα. Κύριο feature της είναι ότι μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε κείμενο (σε οποιαδήποτε μορφή τού διατεθεί) σε ομιλία με φυσικό ήχο. Με βάση τον ιστό, η πλατφόρμα μπορεί να λαμβάνει PDF, email, έγγραφα ή άρθρα και να τα μετατρέπει σε ήχο που μπορεί να ακούγεται αντί να διαβάζεται.

Δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να προσαρμόσει την ταχύτητα εκφώνησης, να διαλέξει από περισσότερες από 30 φωνές σε περισσότερες από 15 διαφορετικές γλώσσες κατά την επεξεργασία κειμένου και μπορεί να μετατρέψει απρόσκοπτα το σαρωμένο τυπωμένο κείμενο σε καθαρά ηχητικό ήχο.

8. Ally Financial

Η εφαρμογή mobile banking της Ally Financial δεν είναι απλώς μια εφαρμογή ΑΙ, αλλά ένας… virtual εξειδικευμένος, dedicated τραπεζικός υπάλληλος. Διαθέτει ένα chatbot AI με δυνατότητα κειμένου και φωνής για να απαντά σε ερωτήσεις, το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται οποιεσδήποτε μεταφορές χρημάτων και πληρωμές, καθώς και να παρέχει περιλήψεις συναλλαγών.

Η Ally χρησιμοποιεί επίσης AI για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας έγκρισης δανείων, εξάγοντας δεδομένα από έγγραφα δανείων και συγκρίνοντάς τα με πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα, την απασχόληση, το εισόδημα και άλλες σχετικές πληροφορίες των αιτούντων.

9. Replika

Το Replika είναι ένα… φιλικό chatbot που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να κάνει τη συζήτηση εύκολη και διασκεδαστική και επιτρέπει στον χρήστη ακόμα και να δημιουργήσει μια συναισθηματική σχέση με αυτή, χρησιμοποιώντας το ως φίλο, πλατωνικό σύντροφο ή μέντορα. Μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη να κατανοήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να παρακολουθεί τη διάθεσή του και να εργάζεται για στόχους όπως η θετική σκέψη και η διαχείριση του άγχους.


Η Replika προσφέρει δωρεάν πρόσβαση με προσαρμόσιμα avatars και συνομιλία 24/7. Η συνδρομή επί πληρωμή, που ξεκινά από 7,99 δολάρια μηνιαίως, προσθέτει χαρακτηριστικά όπως η κατάσταση της σχέσης, 150 και πλέον δραστηριότητες, φωνητικές κλήσεις και παιχνίδια ρόλων.

10. ChatGPT

Η εφαρμογή της OpenAI ισχυρίζεται -και δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε- ότι είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που υπάρχει «εκεί έξω». Είναι ένα γλωσσικό μοντέλο που αλληλεπιδρά με τους χρήστες, απαντώντας σε αυτούς και δίνοντάς τους την εντύπωση ότι είναι άνθρωπος.


Το ChatGPT, εκτός από το να απαντά φυσιολογικά και με ενδιαφέρον, μπορεί να αναλάβει μια σειρά εργασιών, από το να δώσει ιδέες, να κάνει brainstorming για ένα επαγγελματικό ζήτημα, να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων, να συνθέσει κείμενα, να γράψει κώδικα για προγράμματα και πολλά ακόμα. Διατίθεται δωρεάν, ενώ η έκδοση Plus ξεκινά από τα 20 δολάρια τον μήνα.

Διαβάστε ακόμα

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG

Πωλητήριο σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο των Καλαβρύτων (pics)

Πώς είναι η εμπειρία στη βασιλική χλιδή του πιο μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου στο Μαρόκο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ