Brands Insights

NISSAN: «Η ηλεκτροκίνηση είναι το αποτέλεσμα της έρευνας και ανάπτυξης ηλεκτροκίνητων οχημάτων για περισσότερα από 70 χρόνια»

  • newsroom


Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., κ. Τάκης Θεοχαράκης μάς μιλά για την τεράστια τεχνογνωσία της ιαπωνικής εταιρείας προς την στην ηλεκτρική και έξυπνη κινητικότητα

Οι εξελίξεις στην αυτοκίνηση είναι πλέον ραγδαίες και δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η θέση της Nissan στο νέο τοπίο;

Η Nissan είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία που πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση, έχοντας πολύ νωρίς αντιληφθεί τα πλεονεκτήματά της αλλά και το ότι αποτελεί το μέλλον που έρχεται και μάλιστα πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε. Για την Nissan, η ηλεκτροκίνηση είναι το αποτέλεσμα της έρευνας και ανάπτυξης ηλεκτροκίνητων οχημάτων για περισσότερα από 70 χρόνια, καθώς και για πάνω από 25 έτη στην έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή μπαταριών. Σύμφωνα με το προσφάτως ανακοινωθέν μεσοπρόθεσμο επενδυτικό της πλάνο, η Nissan σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία της στα EVs, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος e-POWER, στοχεύοντας σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο πωλήσεις τέτοιων οχημάτων, έως το τέλος της χρήσης 2023.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των πόρων που επενδύει η Nissan στην ηλεκτροκίνηση (καθώς τα στοιχεία αυτά είναι μη ανακοινώσιμα για ευνόητους λόγους), στην Ιαπωνία θα λανσάρει, στο αμέσως προσεχές διάστημα, δύο ακόμη ηλεκτρικά οχήματα και τέσσερα ακόμη οχήματα e-POWER, αυξάνοντας το ποσοστό των πωλήσεων των εν γένει ηλεκτρικών οχημάτων, στο 60%.
Από το 2010, με την πρώτη γενιά του Nissan LEAF, του αμιγούς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής, που μόλις πρόσφατα έσπασε το φράγμα του μισού εκατομμυρίου πωλήσεων, η Nissan επενδύει συνεχώς στην βιώσιμη κινητικότητα, τόσο με το δεύτερης γενιάς LEAF αλλά και με τα επαγγελματικά οχήματα με τα e-NV200 & e-Evalia, όσο και με οχήματα υψηλότερων επιδόσεων, όπως το προσφάτως αποκαλυφθέν ηλεκτρικό coupe crossover Nissan Ariya. To Nissan Ariya, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μετασχηματισμού της Nissan καθώς η εταιρεία επικεντρώνεται στα ισχυρά “όπλα” της, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και των SUV. Το ολοκαίνουργιο crossover, καταδεικνύει τη δέσμευση της Nissan να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών μας, για νέες ηλεκτρικές, αυτόνομες και συνδεδεμένες τεχνολογίες.

H Nissan υπήρξε μία από τις πρωτοπόρους αυτοκινητοβιομηχανίες στον εξηλεκτρισμό, μια αλλαγή που τις επόμενες δεκαετίες θα μεταμορφώσει την αυτοκίνηση. Ποιο είναι το όραμα και το σχέδιο της εταιρείας για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της και πάνω σε ποιες καινοτόμες τεχνολογίες εργάζεται αυτή τη στιγμή προκειμένου να παραμείνει στην αιχμή των εξελίξεων;

Η Nissan έχει μια συγκροτημένη στρατηγική “εξηλεκτρισμού” της γκάμας των μοντέλων της, σύμφωνα και με το όραμα του Intelligent Mobility για τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα οδηγούνται, τροφοδοτούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία. Το μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε μόλις πρόσφατα, με την παγκόσμια αποκάλυψη του πρωτοποριακού ηλεκτρικού coupe crossover Nissan Ariya, του πρώτου μοντέλου παραγωγής που αντιπροσωπεύει τη νέα “εξηλεκτρισμένη” εταιρική ταυτότητα της Nissan, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια νέα εποχή στην αυτοκίνηση, όπου η ηλεκτροκίνηση, η βελτιστοποιημένη μορφοποίηση της πλατφόρμας και η τεχνολογία AI (Τεχνητής Νοημοσύνης) εκτός οχήματος, θα γίνουν στάνταρ.

IMG_7648
Τάκης Θεοχαράκης – Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Ποιες είναι οι στρατηγικές της Nissan προκειμένου να στηρίξει τη διάδοση του εξηλεκτρισμού και να βοηθήσει στη δημιουργία υποδομών κατάλληλων για την ανάδειξη της ηλεκτροκίνησης στην κυρίαρχη μορφή αυτοκίνησης στο μέλλον;

Η Nissan γνωρίζει πολύ καλά πώς μπορεί να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ηλεκτρική και έξυπνη κινητικότητα. Η έξυπνη κινητικότητα είναι εδώ και έχει ήδη υιοθετηθεί από μεγάλες πόλεις παγκοσμίως. Έχει αποδειχθεί ότι οι “έξυπνες” πόλεις αποτελούν καταλύτη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, όπου η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών που δεν προκαλούν καταστροφές στο περιβάλλον και τελικά καταλήγουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην κατεύθυνση αυτή, η Nissan αναπτύσσει την τεχνολογία Nissan Energy Share, όπου χρησιμοποιεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα (για παράδειγμα Nissan LEAF) για την ενεργειακή υποστήριξη σε κτίρια γραφείων, κάτι που έχει αποδειχθεί επιτυχές στην μείωση του κόστους ενέργειας και των εκπομπών CO₂.

Στην ίδια λογική, η τεχνολογία V2G μετατρέπει τα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan σε μια συνολική ενεργειακή λύση, διασφαλίζοντας ότι οι μπαταρίες τους δεν αποθηκεύουν απλώς ενέργεια για κίνηση, αλλά μπορούν παράλληλα να προσφέρουν την αποθηκευμένη ενέργεια σε μια οικιακή ή εμπορική εγκατάσταση, ή ακόμα και να την επιστρέψουν πίσω στο δίκτυο. Τα οχήματα μπορούν να φορτίσουν όταν η ζήτηση για ενέργεια είναι χαμηλότερη ή όταν η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι διαθέσιμη, μειώνοντας την εξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας μέσω ορυκτών καυσίμων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στο V2G ενεργό ρόλο στις προσπάθειες μείωσης του άνθρακα.

Παράλληλα, η Nissan διευρύνει τις συνεργασίες της με τους παρόχους λύσεων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην προσπάθεια να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες κινητικότητας στους πελάτες της. Στην Ελλάδα, πρόσφατα συνήψαμε συνεργασία με την Blink Charging Hellas, μία εκ των κορυφαίων εταιρειών των ΗΠΑ στον τομέα της διάθεσης προϊόντων κι υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Μέσω αυτής της συνεργασίας, στοχεύουμε στη διεύρυνση του πεδίου των διαθέσιμων επιλογών σε λύσεις που αφορούν την φόρτιση των οχημάτων μας, τόσο για το δίκτυο των αντιπροσώπων μας, όσο και για τους πελάτες μας.

Παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση βλέπουμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται εντατικά προς την μετατροπή του οχήματος σε πλήρως διασυνδεδεμένο κέντρο, αλλά και προς την αυτονομία Επιπέδου 3 ή και 4. Ποιες θα είναι οι προτάσσεις της Nissan σε αυτό τον τομέα και πόσο πιστεύετε ότι θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε σήμερα;

Η Nissan έχει αποδείξει και σε αυτό τον τομέα ότι διαμορφώνει τις εξελίξεις με κορυφαίες τεχνολογίες που πηγαίνουν την έννοια της συνδεσιμότητας σε άλλο επίπεδο. Πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί η πιλοτική δοκιμή της τεχνολογίας Invisible-to-Visible της Nissan, χρησιμοποιώντας την συνδεσιμότητα πέμπτης γενιάς κινητής επικοινωνίας. Το Invisible-to-Visible, ή εν συντομία το I2V, είναι μια μελλοντική τεχνολογία του Nissan Intelligent Mobility που συνδυάζει τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο. Το I2V έρχεται για να υποστηρίξει τους οδηγούς, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται τι είναι μπροστά, ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο, μέσω των “avatars” που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

Τα παραπάνω αποτελούν για την Nissan ενδεικτικά αλλά και καθοριστικά βήματα, στο δρόμο που χαράσσει για την αυτοκίνηση του μέλλοντος. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις τεχνολογίες θα τις δούμε σύντομα με την έλευση του Nissan Ariya, όπου η συμβατική μάσκα στο εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου έχει αντικατασταθεί από μια “ασπίδα”, όπου ένας αισθητήρας ραντάρ σε συνδυασμό και με άλλες τεχνολογίες θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να «διαβάσει» τον δρόμο και να απεικονίσει πράγματα που ο οδηγός δεν μπορεί να δει.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της, η Nissan σκοπεύει να λανσάρει το προηγμένο σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT σε περισσότερα από 20 μοντέλα σε 20 αγορές, στοχεύοντας πάνω από 1,5 εκατομμύρια οχήματα να είναι εξοπλισμένα με αυτό το σύστημα, σε ετήσια βάση, έως το τέλος του οικονομικού έτους 2023.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας που καταβάλλεται για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και σταδιακής αντιστροφής της, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της Nissan για την ενδυνάμωση της βιώσιμης ανάπτυξης;

Η Nissan εργάζεται σθεναρά για τον εντοπισμό και την ελαχιστοποίηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον. Μάλιστα, αυτές οι ενέργειές της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναγνωρίστηκαν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό CDP, ο οποίος κατέταξε τη Nissan στην λίστα “A”, με τις εταιρείες που ηγούνται αυτής της προσπάθειας. Συγκεκριμένα, ο CDP επαίνεσε τη Nissan για τις εργασίες της στη μείωση των εκπομπών CO₂, στην άμβλυνση των κλιματικών κινδύνων και στην ανάπτυξη οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε εγχώρια κλίμακα, η Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη, καθώς πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στις εγκαταστάσεις μας σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προωθώντας και ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής μας κουλτούρας. Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά συγκροτήματα συνολικής ονομαστικής ισχύος 700kW, εκτιμάται ότι θα καλύψουν το 50% της συνολικής ανάγκης των αντίστοιχων εγκαταστάσεων μας σε ενέργεια, ενώ η εκτιμώμενη ετήσια αποφυγή εκπομπών CO₂ (σε σχέση με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα) θα ανέλθει αθροιστικά σε 678 τόνους!