Αγορές

Αλουμίνιο: Υποχωρεί από το υψηλό 13 ετών – Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό

  • newsroom


Το αλουμίνιο υποχώρησε έως και 1,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ στο χρηματιστήριο της Σανγκάης σημείωσε απώλειες 1,1% στα 3.031,5 δολ/μετρικό τόνο

Τη Δευτέρα το αλουμίνιο εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδα των τελευταίων 13 ετών ενδοσυνεδριακά, στη συνέχεια ωστόσο υποχώρησε, καθώς το ράλι στα εμπορεύματα και τα σημάδια για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης πυροδότησαν ανησυχίες για την εκδήλωση στασιμοπληθωρισμού.

Το ελαφρύ μέταλλο έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ενίσχυσε τη ζήτηση, ενώ η κρίση με την ηλεκτρική ενέργεια σε Ασία και Ευρώπη πλήττει την προσφορά.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη στάσιμη ανάπτυξη – φαινόμενο γνωστό ως στασιμοπληθωρισμός – μπορεί να απειλήσει το ράλι αυτό.

Ο Bloomberg Commodity Spot Index την περασμένη εβδομάδα άγγιξε ιστορικό υψηλό, βοηθώντας στην άνοδο του πληθωρισμού. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις ενέργειας σε Κίνα, Ινδία και Ευρώπη αναμένεται να επιβραδύνουν την επέκταση. Στο μεταξύ, η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για φέτος και του χρόνου, με βασική αιτία την καθυστερημένη ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης.

Το αλουμίνιο υποχώρησε έως και 1,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ στο χρηματιστήριο της Σανγκάης σημείωσε απώλειες 1,1% στα 3.031,5 δολ/μετρικό τόνο. Ο χαλκός υποχώρησε 1,7% στα 9.383 δολ. ενώ ο ψευδάργυρος έχασε 0,8% στα 3.205 δολ, υποχωρώντας από το υψηλό τριετίας.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Μικρή – αλλά παροδική – υποχώρηση από τα υψηλά τριετίας και νέα άνοδος προς τα $84

ΡΑΕ: Στενό μαρκάρισμα στους προμηθευτές ενέργειας για να αποφύγει συστημικό κίνδυνο στην αγορά

MyData: Ποιοι και πώς πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια εσόδων από 1η Νοεμβρίου