(last update 15.00) Αμερικανικός ιός «μολύνει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αιφνίδια υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch επιδρά δυσμενώς στο διεθνές επενδυτικό κλίμα, με τα απόνερα να «χτυπούν» και την ελληνική αγορά, η οποία δοκιμάζει τα στηρίγματα των 1.300 μονάδων.

Αυτήν την ώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να «μαζέψουν» τις μεγάλες απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το -3%, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πρόσκαιρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουλίου.

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στις τράπεζες, όπου Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς χάνουν έως και 3%, ενώ ευρείες απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν και οι ΔΕΗ, Autohellas, Cenergy, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ. Είναι ενδεικτικό ότι, αυτήν την στιγμή, όλα τα blue chips βρίσκονται στο «κόκκινο» (με εξαίρεση τον ΟΤΕ).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική πτώση κατά 1,34% και διαμορφώνεται στις 1.306,55 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.324,28 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 28 μονάδες (από 1.281,70 έως 1.309,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 79,7 εκατ. ευρώ.

Απώλειες έως 4% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς συρρικνώνεται στο -2,16% και τις 1.055 μονάδες, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 7,5 ετών.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κατρακυλώντας στο -3,1% και το 1,55 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank χάνουν περίπου 1,5% και 2,5%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -1,3% και τα 6,1 ευρώ, λαμβάνοντας μερικώς στήριξη από τα ισχυρά μεγέθη του β’ τριμήνου. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,15% 1,5505 ευρώ
  • Eurobank -2,61% 1,529 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,29% 6,12 ευρώ
  • Πειραιώς -1,48% 3,458 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,64% και 3.151 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί αισθητά στο -3,1% και τα 10,4 ευρώ, με τις μετοχές των Autohellas, Cenergy, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ να έπονται τουλάχιστον στο -2%. Πέριξ του 1,5%, επίσης, διαμορφώνεται η κάμψη για τις Mytilineos, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Titan, Quest και ΕΛΠΕ. Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ αντιστέκεται στο δυσμενές κλίμα, ενισχυόμενος οριακά στο +0,3% και τα 14,4 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,56% και 2.128 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,6% και τα 3,1 ευρώ, με τις Epsilon, Profile, Intracom, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης να χάνουν άνω του 2%. ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΑΒΑΞ υποχωρούν άνω του 1,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Αλουμύλ συνεχίζει την ανοδική κίνηση στο +9% και τα 3,7 ευρώ (υψηλό 15ετίας), ενώ οι μετοχές των ΟΛΠ και Παπουτσάνη κερδίζουν έως 0,9%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 87 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 87,8 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Alpha Bank κατρακυλά στο 1,55 ευρώ για πρώτη φορά από τις 11 Ιουλίου. Στα 13 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος, άνω του +55% παραμένουν τα φετινά κέρδη.
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει τη λιγότερο αρνητική «εικόνα» ανάμεσα στις τράπεζες, καθώς τα ισχυρά μεγέθη του β’ τριμήνου παρέχουν στηρίγματα. Στα 6,1 ευρώ, με πτώση 1,2%.
  • Η μετοχή της Mytilineos συνεχίζει τη διόρθωση, με αποτέλεσμα να κατέρχεται στα 35 ευρώ. Στα 13 εκατ. ευρώ η αξία των σημερινών συναλλαγών. Απώλειες άνω του 6% στο διήμερο.
  • Η μετοχή της Attica Group εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με υψηλούς τζίρους, καθώς ήδη προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Strix, η οποία αφορά το 8,7% των μετοχών. Στα 2,64 ευρώ το προσφερόμενο τίμημα.
  • Η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει κάτω των 10,5 ευρώ, καθώς υποχωρεί κατά 3%. Στα 4,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος των σημερινών συναλλαγών. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων ο τίτλος της εισηγμένης.

Τα απόνερα του Fitch

Ο οίκος Fitch, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, προχώρησε στην υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου, το οποίο απώλεσε την κορυφαία αξιολόγηση «AAA» για πρώτη φορά έπειτα από το 1994. Πριν μία 10ετία, δε, σε αντίστοιχο «χτύπημα» είχε προβεί και ο S&P, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή μόνο ο Moody’s να παρέχει στις ΗΠΑ την αξιολόγηση «3Α».

Σύμφωνα με το report του Fitch, η χθεσινή υποβάθμιση αντανακλά την εκτιμώμενη δημοσιονομική επιδείνωση για την επόμενη 3ετία, την αυξανόμενη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, αλλά και το έλλειμμα διακυβέρνησης των τελευταίων 20 ετών, το οποίο έχει εκδηλωθεί με επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις σε ό,τι αφορά το όριο χρέους.

Το «χτύπημα» του έγκριτου οίκου, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της διεθνούς αγοράς, με τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια να βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2%, ενώ καθοδικό αναμένεται και το άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να καθησυχάσουν ότι η αμερικανική υποβάθμιση δεν προαναγγέλλει ένα νέο μπαράζ υποβαθμίσεων στις αξιολογήσεις άλλων κρατών, καθώς -όπως εξηγούν- κάθε χώρα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Επιταχύνεται η διόρθωση

Τα απόνερα, πάντως, φθάνουν έως τις… ακτές της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία σπεύδει να δοκιμάσει τις στηρίξεις των 1.300 μονάδων, επιταχύνοντας τον ρυθμό διόρθωσης που είχε διαφανεί στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη άνω του 43% από τις αρχές του έτους, έχοντας συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενους ανοδικούς μήνες.

«Η περιοχή των 1340 μονάδων του Γ.Δ. αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, καθώς το +4,45% του Ιουλίου συντηρεί τη διάθεση πολλών επενδυτών για κατοχύρωση των υψηλών ετήσιων κερδών. Οι συνθήκες κόπωσης επομένως, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιο-καθοδική κίνηση βραχυπρόθεσμα» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Δεν αλλάζει το μακροπρόθεσμο story

Παρ’ όλα αυτά, η «μεγάλη εικόνα» του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει, αναμφίβολα, ευοίωνη -μια εκτίμηση, η οποία εδραιώνεται περαιτέρω μετά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, με τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ανακοινώνουν κερδοφορία καλύτερη του αναμενόμενου.

Κι όλα αυτά, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου. Μια διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει «φρέσκα» κεφάλαια και νέους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, τα ισχυρά και ανθεκτικά μεγέθη των μη τραπεζικών εισηγμένων έρχονται να συντηρήσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, σε συνδυασμό -πάντα- με τις «φθηνές» αποτιμήσεις και τις κυοφορούμενες εταιρικές εξελίξεις.

Την Παρασκευή, δε, ο γερμανικός οίκος Scope, ο οποίος πρόκειται να επικαιροποιήσει το report για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα επαναφέρει την αξιολόγηση του κρατικού ομολόγου στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Το ίδιο έπραξε τη Δευτέρα και ο ιαπωνικός R&I.

Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις των δύο εν λόγω οίκων δεν «αναγνωρίζονται» επισήμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τρέχουσες εξελίξεις είναι ενδεικτικές του τι θα πράξουν οι «πιστοποιημένοι» οίκοι το προσεχές φθινόπωρο, ανοίγοντας την… όρεξη των αγοραστών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί αισθητά στο -1,47% και τις 460 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,42%, o βρετανικός FTSE 100 κατά 1,53%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,24% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,45%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κατρακυλούν κατά 300 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε οριακά θετικά επίπεδα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,44% και τα 81,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,40% και τα 85,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,39% και τα 1.986 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η «ακτινογραφία» του α’ εξαμήνου για Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα

Πότε «κλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική Οικονομία – H Scope και τα κρίσιμα «ραντεβού»

Goldman Sachs: Τι πραγματικά σημαίνει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ