Σχεδόν στάσιμο έμεινε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο, δεν έλλειψαν και τα επιλεγμένα… «ψώνια», τα οποία αφενός απορρόφησαν τις εισαγόμενες πιέσεις, αφετέρου διατήρησαν την ελληνική αγορά στα υψηλά 9ετίας.

H μετοχή της Aegean έκανε μια σύντομη «παύση», διακόπτοντας το σερί των τριών ανοδικών ημερών. Προς χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν και οι ΔΕΗ – Coca Cola – Jumbo – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τις τράπεζες να κατοχυρώνουν τα πρόσφατα υψηλά 7 ετών. Από την άλλη πλευρά, η Viohalco συνέχισε τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, ενώ Mytilineos και Τιτάν ενισχύθηκαν πέριξ του +1,5%, λαμβάνοντας ώθηση από την αυριανή δημοσίευση των τριμηνιαίων κερδών.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στις 1.344,55 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.345,95 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.340,62 έως 1.349,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 83 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γ.Δ. στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συσσώρευσε στα πρόσφατα υψηλά 7ετίας, καθώς τερμάτισε μόλις στο +0,01% και τις 1.006 μονάδες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests, των τριμηνιαίων οικονομικών μεγεθών, αλλά και των σχεδίων αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, ενισχύθηκε ελεγχόμενα στο +0,5% και τα 6,37 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +0,2% και το 1,66 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -1% και τα 3,49 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,61 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

 • Alpha Bank +0,27% 1,665 ευρώ
 • Eurobank -0,12% 1,618 ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα +0,57% 6,372 ευρώ
 • Πειραιώς -0,96% 3,49 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 3.261 μονάδες), η μετοχή της Aegean διόρθωσε από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, διολισθαίνοντας στο -0,7% και τα 13,2 ευρώ. Απώλειες έως 0,8% εμφάνισαν και οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μotor Oil. Την ίδια στιγμή, οι Αutohellas – Ελλάκτωρ περιορίστηκαν κατά περίπου 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco συνέχισε την ανοδική πορεία, φθάνοντας αισίως στο +1,5% και τα 6,8 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε ο Mytilineos, o οποίος αναρριχήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 36,6 ευρώ (+1,4%). Ο ΟΤΕ αυξήθηκε στο +1% και τα 14,4 ευρώ, ενώ o Titan διευρύνθηκε στο 2% και το υψηλό 3ετίας των 19 ευρώ, εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,43% και 2.203 μονάδες), η μετοχή της Intrakat έκανε «παύση» από το ξέφρενο φετινό ράλι, με αποτέλεσμα να διορθώσει στο -1% και τα 3,2 ευρώ. Πτώση πέριξ του 1% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Ideal, Profile, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. Αντίθετα, η μετοχή της BriQ ενισχύθηκε κατά 1% και προσέγγισε το όριο των 2 ευρώ για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ακόμη 54 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 90,2 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

 • Η μετοχή της Aegean, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, έκανε μια σύντομη «παύση», αναδιπλούμενη στα 13,2 ευρώ. Σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων, με την προσοχή να εστιάζει στο θέμα των warrants. Στο +150% η φετινή μεταβολή.
 • Η μετοχή της Mytilineos κινήθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας αισίως στα 36,6 ευρώ. Αύριο το πρωί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. EBITDA 416 εκατ. ευρώ περιμένουν οι αναλυτές στο α’ εξάμηνο.
 • Η μετοχή της Viohalco επιβεβαίωσε τη θετική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, οδεύοντας σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (6,88 ευρώ). Στα 2,4 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, στο +71% η άνοδος από τις αρχές του 2023.
 • Η μετοχή της Δομική Κρήτης διόρθωσε από το ξέφρενο ράλι, το οποίο ξεκίνησε μετά την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα στο μετοχικό κεφάλαιο. Προσγειώθηκε στο -4,3% και τα 2 ευρώ, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλά 16ετίας. Κέρδη 146% από τις αρχές του έτους.
 • Η μετοχή της Ικτίνος έκανε ράλι της τάξης του 9% και αναρριχήθηκε στο 0,66 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023. Στα 427.000 ευρώ ο ημερήσιος τζίρος.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

 • Eurobank -0,12% 14,1 εκατ. ευρώ
 • Mytilineos +1,44% 9,2 εκατ. ευρώ
 • Πειραιώς -0,96% 8,3 εκατ. ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα +0,57% 6,3 εκατ. ευρώ
 • Alpha Bank +0,27% 6,1 εκατ. ευρώ
 • ΟΤΕ +0,98% 4,9 εκατ. ευρώ
 • Jumbo -0,87% 4,6 εκατ. ευρώ
 • ΟΠΑΠ -0,18% 3,8 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΗ -0,64% 3,5 εκατ. ευρώ
 • Viohalco +1,47% 2,4 εκατ. ευρώ

Συσσώρευση δυνάμεων στο Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε τη συσσώρευση δυνάμεων, διορθώνοντας ελαφρώς από τα διαδοχικά υψηλά 9ετίας, τα οποία έχουν επαναφέρει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στη ζώνη των 90 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι επιλεκτικές αγοραστικές τοποθετήσεις δεν επέτρεψαν στους πωλητές να απειλήσουν τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ρίξει… άγκυρα στην περιοχή των 1.340 μονάδων.

Το φετινό ράλι, ως εκ τούτου, παραμένει στο άκρως εντυπωσιακό +44%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως αλλά και στην ιστορία της εγχώριας χρηματαγοράς. Και το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει;

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι επόμενες αντιστάσεις συναντώνται στις 1.380 μονάδες, οι οποίες μπορούν εύκολα να διασπαστούν, εφόσον οι επικείμενες εξελίξεις επιβεβαιώσουν τις υψηλές προσδοκίες.

Οι πρώτες εισηγμένες έχουν ήδη ξεκινήσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. Η Entersοft άνοιξε την αυλαία τη Δευτέρα, ενώ αύριο θα ακολουθήσουν οι Mytilineos – Titan. Από τις 31 Ιουλίου θα πάρουν τη σκυτάλη οι τράπεζες.

Αύριο θα μάθουμε, επίσης, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναγνωρίσει και επισήμως τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope. Κι αυτό αφορά άμεσα την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς ο συγκεκριμένος οίκος, ο οποίος τοποθετεί την Ελλάδα ένα «σκαλί» κάτω του investment grade, θα δημοσιεύσει νέο report για τη χώρα μας στις 4 Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ο Scope αρχικώς λάβει την αναγνώριση από την ΕΚΤ και στη συνέχεια αναβαθμίσει την ελληνική αξιολόγηση, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα καταστεί πραγματικότητα πριν φύγει το καλοκαίρι, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε τα φθινοπωρινά reports των DBRS – S&P – Fitch.

Η προσοχή, στο μεταξύ, στρέφεται και στο εξωτερικό, καθώς σήμερα και αύριο θα μάθουμε τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η Federal Reserve ετοιμάζεται για μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25% – 5,50%. Ωστόσο, όλοι ποντάρουν ότι αυτή ενδεχομένως θα είναι και η τελευταία… πράξη του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Την Πέμπτη, παράλληλα, η ΕΚΤ θα δώσει συνέχεια στη σφικτή νομισματική πολιτική, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προβαίνει σε νέα παρέμβαση κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -1% και τις 463 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,99%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,60%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,99% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,31%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones παραμένει σταθερός, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αποφεύγει τις έντονες διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,67% και τα 79,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,64% και τα 83,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,18% και τα 1.967 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Το πύρινο δράμα συνεχίζεται, η παρθενία του Νατσιού, έκλεισε το deal Macquarie-Enel, προχωράει (επιτέλους) το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η έκπληξη του Στάσση

Μ. Ευμορφίδης: «Ξεκινά το νέο ξενοδοχείο στο Κουκάκι» – Τι είπε για το 5άστερο κάτω από την Ακρόπολη (pics)

Μύκονος: Νέο σφυρί για τη βίλα «διαμάντι» των «Villas Amrit» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ