Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η αγορά των εμπορευμάτων (commodities), καθώς οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κίνα θα «πείσουν» την κυβέρνηση να άρει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19.  

Κάτι, το οποίο εφόσον συμβεί, θα ωφελήσει σημαντικά τις τιμές σε αγαθά, μέταλλα και πρώτες ύλες, δεδομένου ότι η Κίνα, Νο.2 οικονομία στον κόσμο, αποτελεί τον μεγαλύτερο ή έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές μιας σειράς εμπορευμάτων. 

Οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου φέρεται να εξετάζουν τη «χαλάρωση» ορισμένων μέτρων, αφότου επιβεβαίωσαν τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ώρο (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενα ρεκόρ).  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν από το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου, καθώς τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ αυξάνονται στο +1,7% και τα 78,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται στο +2% και τα 84,9 δολάρια ανά βαρέλι.  

Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινούνται και τα περισσότερα βασικά μέταλλα, με τις τιμές σε ασήμι, χαλκό και πλατίνα να καταγράφουν αύξηση κατά τουλάχιστον 1%. Ο χρυσός, από την πλευρά του, ανέρχεται στο +0,6% και τα 1.766 δολάρια ανά ουγγιά. 

Οι προσδοκίες για αλλαγή πολιτικής στην Κίνα, υπό το βάρος των διαδηλώσεων και της οικονομικής επιβράδυνσης, έχουν θετικό αντίκτυπο και στις κινεζικές μετοχές, με τον δείκτη Χανγκ Σενγκ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να κλείνει την Τρίτη στο +5,2% και τις 18.204 μονάδες. Άνοδο κατά 2,3% κατέγραψε και το Χρηματιστήριο της Σαγκάη.  

Όσον αφορά το κινεζικό νόμισμα, το γουάν εμφανίζει άνοδο κατά 0,55% και ανακάμπτει στα 7,1 ανά δολάριο, καθώς ενδεχόμενη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων (αρκούν μερικά κρούσματα για να τεθούν σε lockdown ολόκληρες γειτονιές ή πόλεις) θα οδηγήσει σε τόνωση της οικονομίας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη απέχουν παρασάγγας από τον στόχο του +5% (λίγο άνω του 3% έναντι 8% το 2021), ενώ σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι εκτιμήσεις και για το 2023 (λίγο άνω του +4%). 

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα Μητσοτάκη από Λονδίνο: Μετά τις εκλογές αναμένω νέα «έκρηξη» επενδύσεων – Θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας (pics)

Αυξήθηκε στα €60 εκατ. ετησίως η οικειοθελής παροχή από τους εφοπλιστές στο Δημόσιο

Νέο «κανόνι» στην αγορά των κρύπτο – Η BlockFi είναι το επόμενο «θύμα» της FTX