Αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες τις προηγούμενες ώρες βρέθηκαν σε πολυετή υψηλά επίπεδα, εν μέσω της ανησυχίας περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Είναι ενδεικτικό ότι, την Πέμπτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη Γερμανία αναδιπλώνεται στο 2,94%, υποχωρώντας από το υψηλό 12ετίας του 3,01%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιπες ομολογιακές αποδόσεις στην Ευρωζώνη, με το γαλλικό 10ετές να πέφτει στο 3,5%, το ισπανικό στο 4,04%, το πορτογαλικό στο 3,65% και το ιταλικό στο 4,91%.

Στην Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου περιορίζεται κατά πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,36%, ενόσω τα spreads σταθεροποιούνται στην περιοχή των 140 μονάδων.

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 4,74%, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 4,8%, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ανέρχεται στο 4,66%.

Παρά τη σημερινή «ανάσα», οι συνθήκες στην αγορά των κρατικών ομολόγων παραμένουν άκρως σφιχτές, με τις αποδόσεις να βρίσκονται πολύ κοντά στα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για να δανείσουν τα κράτη κι αυτό σχετίζεται άρρηκτα με την επιλογή των κεντρικών τραπεζών να κρατήσουν τα υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταθέτοντας για αργότερα τις όποιες αποφάσεις για χαλάρωση (μείωση επιτοκίων).

Αυτή η εξέλιξη, αν και συνδράμει στην αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού, εντούτοις υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης και αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Εξ ου και ο λόγος, για τον οποίο οι επενδυτές ζητούν υψηλότερα επιτόκια, προκειμένου να δανείσουν μακροπρόθεσμα τις εθνικές κυβερνήσεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, με το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ να φθάνει έως το ψυχολογικό ορόσημο του 5%.

Όλη αυτή η κατάσταση, εύλογα, επηρεάζει και τις αγορές μετοχών, καθώς η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στα… τάρταρα και ουδείς αναλαμβάνει περιττό ρίσκο.

Διαβάστε ακόμα

Ο σιωπηλός Stefanos, ο Αδωνις και οι Αρμένιοι, το σάρωμα του Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία και η πώληση της Εθνικής Τράπεζας

«Σχέδιο Πλάτων»: Έτσι γυρίζει σελίδα η Intralot – Έξοδος από επιτήρηση και EBITDA €133 εκατ.

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε έσοδα, έξοδα, κάρτες και μετρητά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ