Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της Intralot για τη συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και την οριστική αλλαγή σελίδας του ομίλου. Το εγχείρημα μετά την ανάληψη του τιμονιού από τον Σωκράτη Κόκκαλη βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 135 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα αποπληρωθεί δανεισμός, θα εξασφαλιστούν νέα τραπεζικά κεφάλαια και θα εισέλθουν νέοι επενδυτές.

Στην Intralot έδωσαν εσωτερικά την κωδική ονομασία «Σχέδιο ΠΛΑΤΩΝ» (Project PLATO), στο πλάνο για το turn around του ομίλου που πριν από λίγα μόλις χρόνια βρισκόταν κατά γενική ομολογία σε εξαιρετικά δυσμενή χρηματοοικονομική θέση, παραπέμποντας στον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα, μαθητή και συνεχιστή των έργων και των διδαχών του Σωκράτη…

Ήδη η Intralot έχει πραγματοποιήσει ένα ευρύτατο ξεκαθάρισμα, σε χρηματοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, έχοντας επιστρέψει σε κερδοφορία, εστιάζοντας σε συμβόλαια για λοταρίες και σε συμβάσεις τεχνολογίας με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, έχοντας απαλλαγεί από έργα και συμβόλαια με συμμετοχή μειοψηφιών αλλά και από αγορές και έργα με χαμηλή κερδοφορία, εμφανίζοντας σταθερή αύξηση του περιθωρίου EBITDA (31,3% για το 2022, από 12,2% το 2019), επιτυγχάνοντας αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού και της μόχλευσης, ενώ η εταιρεία κινείται με βελτιωμένες επιδόσεις στις ΗΠΑ και στην Τουρκία διεκδικώντας παράλληλα νέα έργα.

Αύξηση του free float

Όπως έχει αναφέρει (https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/s-kokkalis-i-intralot-prochora-se-sinoliko-schedio-kefaleakis-anadiarthrosis/) το newmoney, η AMK θεωρείται το πρώτο βήμα για τη συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθωση της Intralot που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας για λοταρίες διεθνώς. Είχε προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου 129 εκατ ευρώ για να αποκτηθεί η πλειοψηφία των μετοχών της θυγατρικής, Intralot Inc στις ΗΠΑ, μέσω της οποίας ποσοστό 32,9% στο μετοχικό κεφάλαιό απέκτησε το αμερικανικό fund Standard General του Κορεάτη επενδυτή Σου Κιμ.

Όπως εξηγούν στελέχη του ομίλου, η προ ενός έτους ΑΜΚ είχε χαρακτηριστικά διάσωσης, ενώ η επικείμενη ανάπτυξης. Στην νέα ΑΜΚ ο Σωκράτης Κόκκαλης και η Standard General ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο νέων μετόχων. O Σ. Κόκκαλης θα συμμετάσχει με 2 εκατ. ευρώ, εκχωρώντας μέρος των δικαιωμάτων του στην Intracom Holdings και τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα. Αντίστοιχα, με 25 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθεί η Intracom Συμμετοχών και με 16,8 εκατ. ευρώ ο κ. Μουνδρέας. Παράλληλα, η Standard General δεν θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης και το ποσοστό της θα περιοριστεί από το 32,9% στο 26,86%, συμμετέχοντας με 23,2 εκατ. ευρώ, με τους αναδόχους να έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών που θα καλύψουν τα εκχωρημένα δικαιώματα της Standard Capital, βάζοντας αθροιστικά περί τα 21 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης που αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου και εφόσον αυτή καλυφθεί πλήρως, ο Σ. Κόκκαλης θα ελέγχει ποσοστό 20,5% της Intralot άμεσα και μέσω της Intracom Holdings (η συμμετοχή της θα ανέλθει στο 7,13%) συνολικά το 27,63% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η Standard Capital το 26,86% και ο Γ. Μουνδρέας το 4,78%.

Επιπλέον, μετά την ΑΜΚ σχέση net debt/ΕΒΙΤDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,6x. Η Intralot προσβλέπει σε EBITDA πέριξ των 133 εκατ. ευρώ για το 2023, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 340 εκατ. ευρώ.

Άμεσα η έξοδος από την επιτήρηση

Στόχος της ΑΜΚ, πέραν από την κεφαλαιακή ενίσχυση, αποτελεί και η διασπορά των μετοχών, κάτι που προέκυψε μετά από τον κύκλο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με θεσμικούς επενδυτές. Ως αποτέλεσμα θα επιτευχθεί η αύξηση του free float της μετοχής από 32% σήμερα, σε επίπεδα κοντά στο 40%.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η μητρική εταιρεία θα επιστρέψει σε θετική καθαρή θέση θεραπεύοντας το ζήτημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων που κρατούν την Intralot δέσμια σε καθεστώς επιτήρησης. Πρόθεση της διοίκησης είναι αμέσως μετά και υπό την προϋπόθεση επίτευξης του στόχου κάλυψης να αιτηθεί την έξοδο από την κατηγορία της επιτήρησης, κάτι που συνέβη και προ μηνών για την περίπτωση της Lavipharm.

Η επόμενη ημέρα

Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν την Intralot, η αμερικανική αγορά (60% του τζίρου το 2022) αποτελεί σημείο κλειδί για την επόμενη ημέρα του Ομίλου. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν αυξημένα έσοδα από τις δραστηριότητές στις ΗΠΑ (+7,4% σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω της ανάπτυξης στις κατηγορίες των αριθμοπαιχνιδιών και των στιγμιαίων παιχνιδιών. Η Intralot αποτελεί έναν από τους μόλις τρεις προμηθευτές που διατηρούν συμβάσεις με λοταρίες σε πολιτείες των ΗΠΑ (11 συμβάσεις σε 11 πολιτειακές πολιτείες και στον Καναδά με τη λοταρία της British Columbia, συμβάσεις και στην αγορά αθλητικού στοιχηματισμού στις ΗΠΑ).

Το πλεονέκτημα της πολυετούς παρουσίας και εμπειρίας στην αμερικανική αγορά και ο συνδυασμός παραγωγής τεχνολογίας σε χαμηλότερα κόστη στην Ελλάδα και πωλήσεων σε υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ αποτελεί ισχυρό asset για τον ελληνικό όμιλο. Παράλληλα, οι επενδύσεις στο τεχνολογικό σύστημα LotosX που έχει αναπτύξει η εταιρεία επιτρέπουν να διεκδικεί ανταγωνιστικά νέα συμβόλαια, καθώς η αρχιτεκτονική του προσφέρει κλιμακωτή λειτουργία, παραμετροποίηση και γρήγορη ενσωμάτωση τρίτων συστημάτων.

Για το επόμενο διάστημα, η Intralot θα στηριχθεί προς την ενίσχυση των μεγεθών της στο δίπτυχο οργανική ανάπτυξη και νέα συμβόλαια. Στο δεύτερο σκέλος, η δραστηριότητα του VLT Monitoring είναι κομβική και η διοίκηση θεωρεί πως στο πεδίο αυτό υπάρχουν σημαντικά περιθώρια, ενώ αναφορικά με τα νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ, στο επόμενο διάστημα βγαίνουν συμβόλαια σε 15 πολιτείες στις οποίες η εταιρεία δεν είναι παρούσα και τα οποία θα διεκδικήσει είτε αυτόνομα, είτε με συνεργάτη όπου κριθεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι σημαντικά υψηλές. Η διοίκηση θεωρεί πως ακόμη και χαμηλός μονοψήφιος αριθμός εξ αυτών των συμβολαίων επαρκεί για να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα μεγέθη της. Και, βέβαια, μακροπρόθεσμα, ένα reverse merger με την Intralot Inc. και ένα ΙΡΟ στο NYSE παραμένουν στο τραπέζι.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Οι συνθήκες στις αγορές μετοχών και ομολόγων ξυπνούν μνήμες από το κραχ του 1987 

Σήμα Λαγκάρντ για τα επιτόκια: «Θα παραμείνουν αυξημένα για όσο χρειαστεί» (γραφήματα)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ