Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τα αποτελέσματα των εταιρικών επιδόσεων για το τέταρτο τρίμηνο. Μάλιστα ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 «έπιασαν» νέα υψηλά. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 488 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,60% στις 17.046 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώθηκε στις 7.743 μονάδες αυξημένος κατά 0,86% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,38% στις 7.597 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άλμα κατά 1,17% στις 31.694 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στο +0,11% και τις 9.927 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις νέες οικονομικές προβλέψεις που δημοσίευσε προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης που αναμένει για φέτος τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως αναμένει ανάπτυξη στο 0,8% για την Ευρωζώνη και στο 0,9% για την ΕΕ, σε σχέση με το 1,2% και 1,3% που είχε προβλέψει αντιστοίχως το φθινόπωρο.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σχεδόν στο μισό, από το 5,4% πέρυσι στο 2,7% φέτος στην Ευρωζώνη, που είναι μεγαλύτερη πτώση από το αρχικά εκτιμώμενο 3,2%.

Παρά το γεγονός πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε σημερινή ομιλία της στην Ευρωβουλή εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά επιφυλακτική όσον αφορά την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων, τα στοιχεία θεωρήθηκαν από την αγορά ως ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Την ίδια ώρα, εξάλλου και τα στοιχεία από τη Βρετανία έδειξαν υποχώρηση της οικονομίας επισήμως σε τεχνική ύφεση στα τέλη του 2023. Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε πέραν του αναμενόμενου σε ποσοστό 0,3% το τέταρτο τρίμηνο και σε συνδυασμό με την υποχώρηση του τρίτου τριμήνου, σημαίνει πως πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που επίσης θα πιέσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αντιδράσει και να κινηθεί πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Βέβαια η πορεία των ενεργειακών τιμών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας, όπως επεσήμανε και η Κομισιόν στην έκθεση της.

Έτσι και σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν νέα δυναμική άνοδο της τάξεως του 2% παρά τα αμφιλεγόμενα μηνύματα για τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος (μέσα από την νέα έκθεση του ΙΕΑ), με τα commodities να παίρνουν ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου και την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 1,83% στα 83,08 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI ενισχύθηκε κατά 2,11% στα 78,25 δολάρια.

Αντιστοίχως και ο χρυσός βελτιώθηκε πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων, στα 2.010 δολάρια, με άνοδο 0,31%.

Στις αγορές συναλλάγματος τα απογοητευτικά στοιχεία για τις αμερικανικές λιανικές πωλήσεις οδήγησαν το δείκτη δολαρίου σε κάμψη 0,27% στο 104,44, ενώ την ίδια ώρα το ευρώ κέρδισε έδαφος σε ποσοστό 0,33% με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0762.

Διαβάστε ακόμη 

Viva Wallet: Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους μετόχους μας

Προϋπολογισμός: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρωτογενές πλεόνασμα, στα 2,1 δισ.

Σχέδιο Δράσης – Δημογραφικό: Επίδομα για εξωσωματική γονιμοποίηση εξετάζει η κυβέρνηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ