Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ισχυρό ριμπάουντ που έφτασε έως και 3% κατέγραψε το βράδυ της Πέμπτης η Wall Street, αλλά όχι αρκετό για να διαγράψει τις χθεσινές απώλειες, όταν και ο Dow Jones έσβησε όλα τα κέρδη του 2018, ο Nasdaq εισήλθε σε «bear εδάφη» διόρθωσης, ενώ ο S&P 500 καταγράφει το χειρότερο μήνα του εδώ και εννιά χρόνια.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 24.984 μονάδες, ο S&P 500 κατά 1,98% στις 2.708 μονάδες και ο Nasdaq κατά 2,95% στις 7.318 μονάδες.

Ανοδικά ακολούθησε και η Ευρώπη, με κέρδη 1% στη Φρανκφούρτη και ράλι «ανακούφισης» +1,78% στο Μιλάνο, καθώς οι Ιταλοί παρά την κόντρα με Βρυξέλλες, καθησύχασαν τις Βρυξέλλες πως δεν επιθυμούν έξοδο από ευρώ.

Ωστόσο το ευρώ κατρακύλησε στο 1,1358 έναντι δολαρίου, μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια Ντράγκι να «κουκουλώσει» την κατά τα άλλα αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε υψηλό έτους.

Οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρία για αγορές μετοχών στα χαμηλά, επανατοποθετούμενοι στο «άλογο που κερδίζει», ήτοι τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες το βράδυ της Τετάρτης.

Οι επενδυτές γνωρίζουν πως τα θεμελιώδη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, και ειδικά των FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) παραμένουν ισχυρά, γεγονός που σημαίνει ότι η τακτική “buy the dip” (αγόρασε στη «βουτιά», στα χαμηλά δηλαδή) αποτελεί θεωρητικά μια σοφή τακτική, προκειμένου να είναι σωστά τοποθετημένοι όταν ο κλάδος ανακάμψει και πάλι, και οδηγηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά.

Όμως το ερώτημα είναι… βρισκόμαστε πράγματι στο «dip», ή το βαρέλι δεν έχει πιάσει πάτο; Διότι αν αναλογιστεί κανείς πως η Wall Street βαδίζει επικίνδυνα προς bear market (καθώς η διόρθωση πλησιάζει το 15%), τότε πιθανόν τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για τον «Αμερικάνο», άσχετα αν όλοι συμφωνούμε πως τα κατά τα άλλα δυνατά θεμελιώδη του θα τον οδηγήσουν και πάλι κάποια στιγμή σε νέα ρεκόρ.

Όμως το κλίμα αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές δεν είναι το πιο θετικό.

Γιατί η άνοδος δεν πείθει

Ιταλική κρίση, Brexit, τα «τερτίπια» της Σαουδικής Αραβίας (η οποία λόγω υπόθεσης Κασόγκι και διπλωματικού αποκλεισμού βγαίνει στην αντεπίθεση με απειλές πως θα «παράγει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί»), ο εμπορικός πόλεμος, η κόντρα Τραμπ-Fed για τα αμερικανικά επιτόκια (το αμερικανικό 10ετές στο 3,13% εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά), τα μικτά εταιρικά μάκρο αλλά και τα «καμπανάκια» ΔΝΤ και διεθνών οικονομικών παραγόντων από Μπαλί για τις «ρωγμές» στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη – όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο αν δεν αποτελεί προοίμιο κάποιας κρίσης (σε ορίζοντα διετίας-τριετίας) τότε σίγουρα είναι μια καλή αφορμή για τους επενδυτές προκειμένου να προβούν σε ισχυρές ρευστοποιήσεις (ως κατοχύρωση κερδών) στις αμερικανικές μετοχές που βρίσκονται ήδη σε αρκετά υπερτιμημένα επίπεδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές.

Το παγκόσμιο sell-off και το ισχυρό δολάριο πλήττουν ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές (τα νομίσματα των οποίων βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά), ενώ ανεπηρέαστη δε μένει και η ελληνική αγορά, ως η πλέον ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς αναδυόμενη αγορά, ειδικά με τη γειτονική μας Ιταλία σε πολιτική κρίση-κόντρα με Βρυξέλλες.

Οι αμερικανικές μετοχές διέγραψαν όλα τα κέρδη του έτους (πηγή Bloomberg)

blommeraseall.PNG

Ο χειρότερος μήνας εδώ και εννέα χρόνια για τον δέικτη-βαρόμετρο S&P 500

worstmonthhh.png

Βουτιά για Amazon, Google μετά τα αποτελέσματα

UPDATE 23:15 (15/10): Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πέμπτης ανακοινώθηκαν τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα πολλών τεχνολογιών, στις οποίες πόνταραν οι επενδυτές, μεταξύ αυτών Amazon και Alphabet (Google).

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώσαν τις προσδοκίες των αναλυτών σχεδόν επακριβώς, γεγονός που δίνει μεγάλο ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς μένει να φάνει αν η αποψινή ανοδική αντίδραση ήταν κερδοσκοπικού μόνο χαρακτήρα, με επενδυτές που ποντάραν στο «κάτι παραπάνω» για τα καμάρια του Nasdaq, ή αν η Wall Street έχει ακόμη να «δώσει».

Πάντως, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τα μεσάνυχτα, Amazon και Google ήδη καταγράφουν μεγάλη βουτιά…

amazomapplaaa.PNG

Η εικόνα στις τεχνολογίες μετά το πέρας της συνεδρίασης (ηλεκτρονικές συναλλαγές) – Προάγγελος πτώσης την Παρασκευή;

techwrecckk.PNG

Την ίδια στιγμή χρυσός και δολάριο εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος, ακόμη και σήμερα, παρά το ράλι των μετοχών, το οποίο θεωρητικά θα σήμαινε πτώση σε αυτά τα assets. Η ίδια η κοινή τους πορεία από την άλλη, από μόνη της θα έπρεπε να προβληματίζει, καθώς χρυσός και δολάριο δεν πάνε μαζί, αφού ισχυρό δολάριο σημαίνει ακριβότερος και άρα λιγότερο ελκυστικός χρυσός (για όσους αγοράζουν με συνάλλαγμα).

Ο χρυσός σήμερα συνεχίζει ανοδικά πάνω από τα 1.232,50 δολάρια, ενώ το ευρώ υποχωρεί στο 1,1358 μετά και τις δηλώσεις Ντράγκι, με το δείκτη δολάριου να ξεπερνά τις 96,68 μονάδες πλέον.

Στο newmoney έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως η σπάνια αυτή συσχέτιση χρυσού-δολαρίου αποτελεί σινιάλο πως κάποιες ισχυρές «τσέπες», οι οποίες τοποθετούνται σε πολύτιμα μέταλλα και άλλα assets, προετοιμάζονται για ένα ακόμη επιθετικότερο ξεπούλημα στις μετοχές.

dollarrssss.png

Πίσω στα ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 2% στις 25.090 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,31% στις 2.717 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 3,53% υψηλότερα, στις 7.379 μονάδες, καθώς ανακάμπτει ο τεχνολογικός κλάδος.

Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,80% στα 67,35 δολάρια το βαρέλι. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διολισθαίνει στο 3,132%.

Ισχυρή αποκλιμάκωση και στο ιταλικό 10ετές, το οποίο ωστόσο παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, στο 3,5%. Στο 4,238% το ελληνικό.

Με μια ματιά ορισμένες βασικές αγορές

thanailakis11331.PNG

Αναλυτικά η εικόνα στα ταμπλό Wall Street/Ευρώπης

ΗΠΑ

Άλμα άνω του 15% σημείωσε η μετοχή του Twitter, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών για το γ’ τρίμηνο του 2018, αν και ο αριθμός των χρηστών δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 789 εκατ. δολ., ή 1,02 δολ. ανά μετοχή, έναντι ζημιών 21 εκατ. δολ., ή 3 σεντς ανά μετοχή, του αντίστοιχου τριμήνου του προηγουμένου έτους.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 21 σεντς, από 10 σεντς έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 14 σεντς.

Ωστόσο, το Twitter ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίοι ενεργοί του χρήστες διαμορφώθηκαν στους 326 εκατ. στο τρίμηνο, κατά 9% λιγότεροι σε τριμηνιαία βάση και λιγότεροι από του 329 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι η μετοχή του Twitter έχει ενισχυθεί κατά 61% τους τελευταίους 12 μήνες.
Χθες, η νέα… ισοπέδωση των τεχνολογικών μετοχών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς επιθέσεις του Donald Trump ενάντια στον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, οδήγησαν σε ισχυρές απώλειες τη Wall Street.

Τόσο ο Dow Jones (-2,41%) όσο και ο S&P 500 (-3,18%) έχασαν όλα τα κέρδη τους από την αρχή του 2018, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, ότι ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για τις αμερικανικές μετοχές.

Το χθεσινό sell off διεύρυνε τις απώλειες των δεικτών για τον Οκτώβριο, στο -7,1% για τον Dow, στο -8,9% για τον S&P 500 και στο -11,7% για τον Nasdaq.

Στο επίκεντρο των χθεσινών ρευστοποιήσεων βρέθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) να εμφανίζουν εντυπωσιακές απώλειες.

Σήμερα, οι τεχνολογικές μετοχές ανακάμπτουν, με τη Microsoft να σημειώνει άλμα 5,8%, μετά τα ισχυρά κέρδη 9,8 δισ. δολ. που ανακοίνωσε χθες ο τεχνολογικός κολοσσός για το γ’ τρίμηνο του 2018.

Το Facebook ενισχύθηκε κατά 3,3%, η Amazon κατέγραψε κέρδη 7%, η Apple σημείωσε άνοδο 2,1%, η Netflix ενισχύθηκε κατά +3,6% και η Alphabet (Google) στο +4,2%.

Πάντως, ορισμένα μεικτά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ κρατούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε περαιτέρω, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018, παρά τις αυξημένες εξαγωγές.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 76 δισ. δολ.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με τον Αύγουστο, από 138,4 δισ. δολ. σε 140,95 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5%, στα 217 δισ. δολ., από 213,9 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, αυξημένες εμφανίστηκαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αν και ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε σε χαμηλά άνω των 45 ετών, σε μια περαιτέρω ένδειξη σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 την εβδομάδα έως την 20η Οκτωβρίου 2018, στις 215.000, ενώ ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης μειώθηκε κατά 5.000, στο 1,64 εκατ., την εβδομάδα έως την 13η Οκτωβρίου -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1973.

H αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 0,8% τον Σεπτέμβριο του 2018 , έναντι 4,6% του Αυγούστου, ενώ οι παραγγελίες των κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησαν κατά 0,1%.

Παράλληλα, μικρή αύξηση 0,5%, μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες πτώσης, κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 τα εκκρεμή συμβόλαια για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1%, στον ένατο συνεχόμενο μήνα πτώσης.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει -όπως αναμενόταν- αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ οι ιταλικές αγορές ομολόγων και μετοχών ανέκαμψαν σημαντικά, μετά τις διαβεβαιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα στηρίξει τις τράπεζες εφόσον χρειαστεί.

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά τα βασικά επιτόκια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε αισιόδοξος ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι «μάγος» ώστε να γνωρίζει τι θα συμβεί με τα ιταλικά ομόλογα.

Οι δηλώσεις του Draghi περιόρισαν προς στιγμήν τα κέρδη στο ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά γύρισαν προσωρινά σε αρνητικό έδαφος.

Ωστόσο, αργότερα ανέκαμψαν εκ νέου, με τον FTSE MIΒ στο Μιλάνο να σημειώνει άνοδο 1,78% και να κλείνει στις 18.815,32 μονάδες.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

Η Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 2,8%, η Banco Bpm σημείωσε άνοδο 1,7%, η Unicredit έκλεισε στο +2,2% και η UBI Banca στο +1,8%.

Την ίδια ώρα, αποκλιμακώθηκαν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,50% από 3,61% στο χθεσινό κλείσιμο.

Στη σκιά της ανησυχίας, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει αν μια τράπεζα ή μια επιχείρηση χρειαστεί στήριξη.

Στην Ευρώπη, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει κατά 0,51% υψηλότερα, στις 355,06 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,01% κι έκλεισε στις 11.304,94 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,59% στις 7.004,10 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,6% κι έκλεισε στις 5.032,30 μονάδες.