Ανοδικά κινούνται για δεύτερη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου λόγω αυξημένης ελπίδας ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί θα μειώσουν την παραγωγή, ωστόσο τα κέρδη είναι περιορισμένα και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες από το κραχ της Δευτέρας μετά τον «πόλεμο τιμών» που κήρυξαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

Τα futures του μπρεντ παράδοσης Μαΐου 2020 ενισχύονταν νωρίτερα κατά 1,44 δολάρια ή 3,9% στα 38,66 δολ/βαρέλι ενώ τα futures του αμερικανικού αργού κέρδιζαν 1,12 δολάρια ή 3,3% στα 35,48 δολ/βαρέλι, μετά το χθεσινό άλμα κατά 8%.

«Οι προσδοκίες ότι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους βοήθησε στη βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά πετρελαίου», αναφέρει ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων στην Rakuten Securities.

Η Occidental Petroleum ήρθε να προστεθεί την Τρίτη σε μια αυξανόμενη λίστα παραγωγών πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής on που προχώρησαν σε μείωση δαπανών και εξορύξεων, μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Οι αγορές πετρελαίου και μετοχών σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη χθες μετά την κατακόρυφη πτώση της Δευτέρας, βρίσκοντας στήριξη στα μηνύματα που εξέπεμψαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για ανάληψη συντονισμένης δράσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος σκεπτικισμός για το πακέτο μέτρων στήριξης της Ουάσινγκτον σταμάτησε το ράλι που σημειωνόταν νωρίτερα στις ασιατικές αγορές.

«Η ανάκαμψη του αργού δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ, καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία “κομπάζουν” για το πόσο μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους στο πλαίσιο της μάχης που έχουν ανοίξει για το μερίδιο αγοράς», αναφέρει σε σημειώμά της η ΑΝΖ.

Χθες Τρίτη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι για τον Απρίλιο αυξάνει την προμήθεια πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, ανεβάζοντας τα μερίδια αγοράς, καθώς ουσιαστικά μπαίνει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μετά την απόρριψη της πρότασης της Μόσχας για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών αναφορικά με τα επίπεδα παραγωγής.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στην αγορά πετρελαίου προκάλεσε πτώση 25% στις τιμές τη Δευτέρα.

Ο Ρώσος υπουργός πετρελαίου, Alexander Novak, ανέφερε χθες ότι δεν αποκλείεει τη λήψη κοινών μέτρων με τον ΟΠΕΚ με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ θα γίνει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο Σαουδάραβας ομόλογός του είπε στο Reuters ότι δεν βλέπει ανάγκη για μια νέα συνάντηση αν δεν συμφωνηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου.

«Αν η πτώση των τιμών αναγκάσει του Αμερικανούς παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή μέχρι τον Ιούνιο, υπάρχει περίπτωση ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πάει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής», αναφέρει ο Satoru Yoshida της Rakuten.