Οι αγορές ενέργειας θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με την Woodside Energy Group Ltd., τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας.

«Οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες και η αστάθεια δεν έχει τελειώσει», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Μεγκ Ο’Νιλ σε ομιλία της την Τρίτη στο συνέδριο των Αυστραλών παραγωγών ενέργειας στο Περθ. «Πρόκειται για αστάθεια που δεν θέλει απολύτως κανείς», συμπλήρωσε.

Ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν υποχωρήσει μετά την εκτόξευση που ακολούθησε την εισβολή στις αρχές του 2022, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, έχει αυξηθεί περίπου 9% φέτος.

Οι πρόσφατες προκλήσεις σημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη να παρέχεται στους καταναλωτές καλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού, ένας παράγοντας που στηρίζει τις προοπτικές για το φυσικό αέριο μαζί με την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στις οικονομίες όλης της Ασίας, δήλωσε η Ο’Νιλ.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστήριξε αυτό το μήνα την ανάπτυξη νέων πόρων φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή του ορυκτού καυσίμου θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του εξαγωγικού τομέα της χώρας, αλλά και για την αποφυγή εγχώριων ενεργειακών ελλείψεων καθώς κλείνουν οι μονάδες άνθρακα.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το LNG μας για να διατηρήσουμε τα φώτα αναμμένα στο Τόκιο ή για να τροφοδοτήσουμε τη μεταποίηση στη Νότια Κορέα», δήλωσε η Σαμάνθα ΜακΚάλοκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Australian Energy Producers σε συνέντευξή της στο Bloomberg Television την Τρίτη. «Έχουμε τώρα τη σταθερότητα στις εγχώριες ρυθμίσεις πολιτικής για να παρέχουμε αυτές τις νέες επενδύσεις που απαιτούνται», συμπλήρωσε.

Η Woodside προωθεί πολλά projects, συμπεριλαμβανομένου του έργου LNG Scarborough στην Αυστραλία, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλες πιθανές νέες εγκαταστάσεις από άλλες εταιρείες περιλαμβάνουν την επέκταση του εργοστασίου εξαγωγής LNG Ichthys στη Δυτική Αυστραλία και ένα νέο εργοστάσιο με παραγωγική ικανότητα 6,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως στο βόρειο μέρος της χώρας, όπως ανέφερε η κυβέρνηση της Αυστραλίας σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο.

«Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη λύση σε μια έλλειψη είναι πάντα η προσφορά», τόνισε η Ο’Νιλ στην ομιλία της. «Εμείς ως βιομηχανία είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να εργαστούμε σκληρά».

Διαβάστε ακόμη 

Πατέλης – Μεγάλου: Στο σωστό μονοπάτι τράπεζες και οικονομία – Η πρόοδος και οι προοπτικές

Γιατί η οικογένεια Μιχαλόπουλου απέκτησε σχεδόν 30.000 στρέμματα στην Ίο – Νέες επενδύσεις €220 εκατ. (pics)

Φυσικό αέριο: Ο ρόλος της Ρωσίας – Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ