Από το κακάο έως τον ψευδάργυρο, το εύρος του ράλι των εμπορευμάτων είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων δύο ετών. Το βοδινό και το χοιρινό κρέας παρουσιάζουν ελπιδοφόρα σημάδια βελτίωσης της ζήτησης, καθώς η περίοδος μπάρμπεκιου ξεκινά επίσημα στις ΗΠΑ με την επίσημη εθνική αργία της Memorial Day.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για την επανεξέταση των περιορισμών της παραγωγής πετρελαίου έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου, περίπου στην αρχή της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό – μια περίοδος κατά την οποία οι καταιγίδες μπορούν να απειλήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg:

Εμπορεύματα

Το τρέχον έτος χαρακτηρίστηκε από σωρεία απότομων αυξήσεων των τιμών των βασικών εμπορευμάτων χάρη στους περιορισμούς της προσφοράς, την εκτίναξη της ζήτησης και ακόμη και την κερδοσκοπική δραστηριότητα. 

Ο αριθμός των 34 πρώτων υλών του δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg με συνολικές αποδόσεις τουλάχιστον 25% σε διάστημα τριών μηνών είναι ο υψηλότερος από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου.

Οι πρώτες ύλες που απολαμβάνουν ισχυρές αποδόσεις είναι το κακάο, ο χαλκός, το νικέλιο, ο χυμός πορτοκάλι, το ασήμι, ο κασσίτερος και ο ψευδάργυρος. Η σχετικά ευρεία άνοδος των βιομηχανικών μετάλλων είναι αξιοσημείωτη και εγείρει ένα ακόμη ερώτημα σχετικά με το πόσο καλές μπορεί να είναι οι προοπτικές του πληθωρισμού στο μέλλον.

Κρέας

Η Memorial Day στις ΗΠΑ σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της περιόδου υπαίθριου ψησίματος στη χώρα – προκαλώντας μια ετήσια ώθηση στη ζήτηση για κρέας. Τα περιθώρια κέρδους για τη συσκευασία βόειου κρέατος ξεπέρασαν εκείνα του χοιρινού κρέατος την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σχετικά άφθονες ποσότητες χοίρων, ενώ οι συσκευαστές πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τις περιορισμένες προμήθειες βοοειδών.

Αυτά τα πιο ευμετάβλητα κέρδη από το βόειο κρέας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του χοιρινού κρέατος κατά τη διάρκεια της περιόδου των μπάρμπεκιου, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί προτιμούν γενικά να ψήνουν μπριζόλες και μπιφτέκια σε σχέση με χοιρινά παϊδάκια.

Πετρέλαιο

Ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του πρόκειται να παραστούν σε τηλεδιάσκεψη στις 2 Ιουνίου για να συζητήσουν τις περικοπές της προσφοράς, παράγοντες όπως οι καταιγίδες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αγορές αργού. 

Η φετινή εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό αναμένεται να είναι εντονότερη από το συνηθισμένο με την πιθανότητα να δημιουργηθούν 17 έως 25 καταιγίδες οι οποίες θα φέρουν επίσημο όνομα από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της υπηρεσίας NOAA.

Αυτό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για διακοπές παραγωγής που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Οι τυφώνες επηρεάζουν κυρίως τις αγορές πετρελαίου διαταράσσοντας την υπεράκτια παραγωγή αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και τις λειτουργίες των διυλιστηρίων. Οι καταιγίδες μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή φυσικού αερίου από offshore πλατφόρμες.

Κοβάλτιο

Η Κίνα ετοιμάζεται να συγκεντρώσει ένα ρεκόρ 15.000 τόνων επεξεργασμένου κοβαλτίου για το κρατικό της απόθεμα φέτος, καθώς οι τιμές για το μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών κυμαίνονται γύρω σε χαμηλά επίπεδα πενταετίας. Το κοβάλτιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, συγκαταλέγεται μεταξύ των μετάλλων που θεωρούνται «κρίσιμα» από τα δυτικά έθνη που προσπαθούν να περιορίσουν την κυριαρχία της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα και να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου τα 4/5 της παγκόσμιας επεξεργασίας κοβαλτίου. Οι αγορές της Κίνας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων – κάτι που θα μπορούσε να είναι αξιοσημείωτο για το κοβάλτιο, του οποίου η πτώση της τιμής οφείλεται στην άνθηση της παραγωγής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ινδονησία.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ είναι έτοιμο να λάβει μεγάλη ώθηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συνολική παραγωγική ικανότητα της χώρας θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2035, κυρίως λόγω σχεδόν 1 terawatt νέων ηλιακών και αιολικών συστημάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF. 

Η αναμενόμενη προσθήκη ηλιακής ενέργειας 737 γιγαβάτ είναι υπερτετραπλάσια της αντίστοιχης συνολικής ισχύος στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ τα 200 γιγαβάτ νέας αιολικής ενέργειας θα υπερδιπλασιάσουν την ισχύ των ανεμογεννητριών της χώρας. Η πρόβλεψη λαμβάνει χώρα καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τη χρήση άνθρακα, ενώ παράλληλα προσθέτουν νέα δυναμικότητα για να καλύψουν την ανθηρή ζήτηση ενέργειας η οποία δημιουργείται από τα εργοστάσια, την τεχνητή νοημοσύνη και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμη