Άνοδο σημειώνουν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπειτα από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 μηνών. Το τριήμερο πτωτικό σερί στις τιμές του «μαύρου χρυσού» πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και επιταχύνθηκε από την κάλυψη δικαιωμάτων προαίρεσης.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αμερικανικού αργού (WTI) διαπραγματεύονταν κοντά στα 68 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Πέμπτης ύστερα από πτώση περίπου 12% κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδος) το ποσοστό της ανόδου ήταν στο 0,9% περίπου.

Η αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη νέα αναταραχή στην Credit Suisse Group AG είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, με τις πωλήσεις στο πετρέλαιο να επιταχύνονται, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης.

«Φαίνεται να βαδίζουμε σε λεπτό πάγο αυτήν την στιγμή, με το εύθραυστο περιβάλλον κινδύνου να προσπαθεί ακόμη να σταθεροποιηθεί από την πτώση της SVB», δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη. «Φαίνεται να υπάρχει έλλειψη ανοδικών «καταλυτών» για τις τιμές του πετρελαίου που να μπορούν να αξιοποιηθούν προς το παρόν».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ νωρίτερα μέσα στον μήνα επισήμανε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν πως θα αντιδράσει το καρτέλ στην πρόσφατη πτώση. Ωστόσο, οι traders εγκαταλείπουν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής.

Τα περαιτέρω κέρδη των τιμών του πετρελαίου μπορεί να είναι περιορισμένα βραχυπρόθεσμα, με τον ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα να προβλέπει ένα περιορισμένο πλεόνασμα για δεύτερο τρίμηνο, μια περίοδο που η ζήτηση είναι παραδοσιακά χαμηλότερη καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η αγορά βρίσκεται ήδη σε πλεονασματική θέση λόγω της ρωσικής παραγωγής.
Νωρίτερα, το WTI παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 67,86 δολάρια το βαρέλι. Το Brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 0,5% στα 74,09 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 την Τετάρτη.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,55 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη. Οι καθαρές συνολικές εξαγωγές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων του αργού και των διυλισμένων προϊόντων, αυξήθηκαν στα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί μόνο μία φορά από το 1990.

Διαβάστε ακόμη

Συγκρατημένες οι αγορές – «Ψαλιδίζουν» τα κέρδη της Credit Suisse

ΔΕΗ: Έκθεση για την απόδοση του ομολόγου – Στο 36% οι στόχοι μείωσης των εκπομπών εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»