Αγορές

Αντιπρόεδρος IHS Markit: Στα $75 το πετρέλαιο σε έναν χρόνο από τώρα

  • newsroom


Αλλος αναλυτής «βλέπει» τις τιμές ακόμα και στα 100 δολ/βαρέλι - Ο Νο1 παράγοντας αβεβαιότητας είναι το πότε θα ανακάμψει η Ευρώπη

Οι πιέσεις στην προσφορά και στη ζήτηση θα αντισταθμίσουν η μια την άλλη στην αγορά πετρελαίου και είναι πιθανό ότι οι τιμές θα παραμείνουν στο τρέχον εύρος τους σε έναν χρόνο από τώρα, καθώς οι χώρες θα ανακάμπτουν από τη κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή για το πετρέλαιο, Dan Yergin.

«Αν έχουμε ανάκαμψη στον υπόλοιπο κόσμο, νομίζω ότι είναι λογικό να νομίζουμε ότι το πετρέλαιο θα βρεθεί στο εύρος των 60 με 75 δολ», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit.

«Αυτό μας λένε οι αγορές την ώρα που ανακάμπτουν οι ΗΠΑ και η Κϊνα έχει ήδη ανακάμψει», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.

Το απόγευμα της Τρίτης, το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ κέρδιζε 1,33% στα 67,94 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού ενισχυόταν κατά 1,28% στα 64,19 δολ/βαρέλι.

Σήμερα οι τιμές υποχωρούν στα 66,15 δολ. και 62,22 δολ. αντίστοιχα.

Αν και ο αναλυτής της Piper Sandler, Craig Johnson, θεωρεί ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 100 δολ/βαρέλι, ο Yergin’ εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα αδιάθετο μεγάλο μέρος πετρελαίου και ότι το πλεόνασμα προσφοράς μπορεί να καλύψει την αύξηση της ζήτησης καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψη των οικονομιών παγκοσμίως.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλο απόθεμα πετρελαίου που θα πρέπει να επιστρέψει στην αγορά»,ανέφερε , σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του βοήθησαν στην αύξηση των τιμών, μειώνοντας την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προσφορά και θα ξαναδούμε τις ΗΠΑ να επιστρέφουν στην παραγωγή».
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού θα φθάσουν οι τιμές ενώ ανέφερε ότι η ανάκαμψη της Ευρώπης βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία.

«Οι ΗΠΑ κατευθύνονται σε μια υπερανάκαμψη της οικονομίας αυτή τη στιγμή, η Κίνα σημειώνει ήδη ισχυρή ανάκαμψη και αυτό θα ενισχύσει τη ζήτηση», ανέφερε.

«H μεγαλύτερη αβεβαιότητα τώρα συνίσταται στην Ευρώπη και στο πότε η Ευρώπη θα μπορέσει να βγει από το lockdown και να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμη:

ΕΕ: Ορίζει νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

«Σκανάρει» τις χρηματιστηριακές εταιρείες η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Θέμα ωρών το μήνυμα Μητσοτάκη για άνοιγμα στις 14 Μαΐου – Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης μετά το Πάσχα

Απόρρητο Απόρρητο