Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,5%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των αυτοκινήτων οδήγησαν τις απώλειες, με πτώση 2,7%, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφελείας κινήθηκε με άνοδο 1,2%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε στο -1,4% και τις 12.832 μονάδες, με φόντο τόσο τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream για εργασίες συντήρησης, αλλά και τη διαμάχη της κυβέρνησης της χώρας με τον φινλανδό βασικό μέτοχο της Uniper για την οικονομική διάσωση του εθνικού διαχειριστή.

Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,6% κλείνοντας στις 5.996 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 αντιμετώπισε τις πιέσεις κλείνοντας αμετάβλητος στις 7.196 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIΒ ολοκλήρωσε στις 21.567 μονάδες με -0,95% και ο IBEX 35 στις 8.065 μονάδες με -0,4%.

Ο τίτλος της Uniper πραγματοποίησε σήμερα βουτιά 15% και βρέθηκε στην τελευταία θέση του Stoxx 600. Η ελβετική εταιρεία Dufry κατέγραψαν τις κορυφαίες επιδόσεις καταγράφοντας άνοδο περισσότερο από 4.

Οι ευρωαγορές έρχονταν από ανοδικές συνεδριάσεις που έφεραν + 2,5% στην προηγούμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την ισχυρότερη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η οικονομική ύφεση ενδεχομένως να μην έχει φτάσει ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Citi: Η κρίση του φυσικού αερίου οδηγεί την Ευρώπη σε ύφεση

Eurogroup: Ανατροπή προβλέψεων και αλλαγή σχεδίων σε Ελλάδα και ΕΕ

O σημαντικός ρόλος της ελληνόκτητης ναυτιλίας μπροστά στον κίνδυνο οι Ρώσοι να κλείσουν οριστικά τον Nord Stream 1