Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς συνεχίστηκαν τη νύχτα οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Ο Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,24%  στις 467,77 μονάδες, με όλους τους κλάδους εκτός των τηλεπικοινωνιών να βρίσκονται στο κόκκινο. Ο κλάδος των οικιακών αγαθών σημείωσε πτώση 1%, ενώ οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών κέρδισαν νωρίτερα 0,5%.

Στους επιμέρους δείκτες ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,13%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,06%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,41%, o ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,05%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,17%.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν τα στοιχεία ΡMI ευρωζώνης.  Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της ευρωζώνης για τον Μάιο έδειξε σταθερή ανάπτυξη που συνέχισε να παίρνει ώθηση από τις υπηρεσίες. Αντίθετα, η μεταποίηση δέχθηκε πλήγμα  από την αδύναμη ζήτηση και την πτώση των τιμών πώλησης.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, θέτοντας σε κίνδυνο το ανοδικό momentum της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε αναπάντεχα στις 44,6 μονάδες τον Μάιο, χάνοντας το όριο των 50 μονάδων, το οποίο συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ύφεσης και της ανάπτυξης.

Ο αντίστοιχος δείκτης στον κλάδο των υπηρεσιών επίσης κατέγραψε πτώση σε σχέση με τον Απρίλιο, αν και παρέμεινε άνω των 50 μονάδων (55,9 μονάδες).

«Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο χάρη στην καλή κατάσταση του τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, ο μεταποιητικός τομέας αποτελεί ισχυρή τροχοπέδη για τη δυναμική της οικονομίας στο σύνολό της», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

«Οι γερμανικές εταιρείες του τομέα πάτησαν φρένο, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν ακόμα περισσότερο από ό,τι στη Γαλλία και ο δείκτης παραγωγής κινείται έντονα πτωτικά».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε, τη Δευτέρα, ότι είχε μια «παραγωγική» και «επαγγελματική» συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον τρόπο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά ότι οι δύο τους δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Η 1η Ιουνίου θεωρείται ως η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν, γεγονός που προσδίδει επείγοντα χαρακτήρα στις συζητήσεις.

Νωρίτερα, οι αγορές της περιφέρειας Ασίας και του Ειρηνικού κινήθηκαν σε μεικτά πρόσημα ενώ τα αμερικανικά futures σημείωναν μικρή άνοδο.

Διαβάστε ακόμη

Για απόπειρα χειραγώγησης των ψηφοφόρων κατηγορεί δυτικά ΜΜΕ ο Ερντογάν (vid)

ΗΠΑ: Χωρίς συμφωνία Μπάιντεν – Μακάρθι 10 ημέρες πριν κηρυχθεί στάση πληρωμών

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο – Φορτηγό έπεσε πάνω σε μπάρες ασφαλείας

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ