Με άσχημο τρόπο «έπεσε» από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ευρείες και εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, στον απόηχο της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, αλλά και εν μέσω της επενδυτικής τάσης για διόρθωση από το ισχυρό ανοδικό ράλι του Νοεμβρίου.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 1,86% και διαμορφώθηκε στις 887,09 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (903,87 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 883,31 έως 901,98 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 95 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς διολίσθησε σημαντικά στο -2,48% και τις 628 μονάδες, συνεχίζοντας τη διόρθωση από το +15% του τελευταίου 30ημέρου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατρακύλησε στο -4,9% και το 1,36 ευρώ, εν όψει της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου. Κατά 3% μειώθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε στο 1,03 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank απώλεσε 2% και περιορίστηκε στο 0,95 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο -1% και τα 3,81 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -2,08% 0,9594 ευρώ  
  • Eurobank –3,03% 1,0385 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,04% 3,81 ευρώ  
  • Πειραιώς -4,90% 1,36 ευρώ  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,00% και 2.150 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 3,9% και έκλεισε στα 6,4 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στο +20% του τελευταίου μήνα. Απώλειες άνω του 2,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Viohalco, Lamda Development και Jumbo, ενώ οι μετοχές των Quest Συμμετοχών – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχώρησαν κατά -2%. Η μετοχή της Σαράντης, από την πλευρά της, περιορίστηκε κατά 3,2%, «αγνοώντας» πλήρως τα θετικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,47% και 1.362 μονάδες), η μετοχή της Epsilon Net διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος (+2% και 6,1 ευρώ), χάρη στην πώληση του 7,5% στην Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, οι μετοχές των IDEAL και Fourlis έχασαν σχεδόν 4%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις 24 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 81 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο  

  • ΕΥΔΑΠ -0,42% 14,6 εκατ. ευρώ (τα 14,2 μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών) 
  • Εθνική Τράπεζα -1,04% 13,1 εκατ. ευρώ 
  • ΟΠΑΠ -2,60% 13,0 εκατ. ευρώ 
  • ΟΤΕ -2,82% 9,5 εκατ. ευρώ 
  • ΔΕΗ -3,90% 5,4 εκατ. ευρώ 
  • Alpha Bank -2,08% 4,8 εκατ. ευρώ 
  • Πειραιώς -4,90% 4,6 εκατ. ευρώ 
  • Eurobank -3,03% 4,4 εκατ. ευρώ 
  • Jumbo -2,70% 4,1 εκατ. ευρώ 
  • Τέρνα Ενεργειακή -0,79% 3,9 εκατ. ευρώ 

Απότομο διάλειμμα από το ανοδικό σερί  

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το πρόσφατο ανοδικό σερί (7 θετικά κλεισίματα στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις), σταμάτησε απότομα την πλαγιο-ανοδική κίνηση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στη χειρότερη συνεδρίαση από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2022.

Αφορμή αποτέλεσε, κατά κύριο λόγο, η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών προκλήσεων. Οι δύο πύραυλοι που έπεσαν το βράδυ της Τρίτης στην Πολωνία θεωρήθηκαν αρχικά ρωσικοί, πυροδοτώντας έντονο προβληματισμό στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Βαρσοβία είναι χώρα – μέλος της Συμμαχίας. Ωστόσο, δια στόματος ΗΠΑ, αποσαφηνίστηκε ότι τελικά τα βλήματα ήταν ουκρανικά, τα οποία έπεσαν κατά λάθος εντός της πολωνικής επικράτειας.  

Αυτή η εξέλιξη, βέβαια, προκάλεσε… μπόλικη ανησυχία στις αγορές, καθώς αποσαφήνισε ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να καταστεί πιθανή ακόμη κι από ένα λάθος ή μια… παρεξήγηση.   

Την ίδια στιγμή, η πτωτική κίνηση εδραιώθηκε κι από την πρόθεση ορισμένων επενδυτών να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη του Νοεμβρίου, τα οποία έχουν φέρει τον Γενικό Δείκτη στο +7% στο τελευταίο 30ήμερο, αλλά και στο +1% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σβήνοντας όλη τη «χασούρα» από το ξέσπασμα του ουκρανικού πολέμου.  

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει θετική, χάρη στα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, αλλά και τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Παράγοντες, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικά στηρίγματα στο πρόσφατο ανοδικό ράλι και την ανακατάληψη των κρίσιμων αντιστάσεων των 900 μονάδων.  

«Σε αυτή τη φάση, είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε την εδραίωση του Γ.Δ. στην περιοχή των 900 μονάδων, καθώς απαιτούνται ημερήσιες συναλλαγές πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ για μια κίνηση ουσιαστικής υπέρβασης των 900 μονάδων. Το κλείσιμο των βιβλίων των θεσμικών εξωτερικού στο τέλος του Νοεμβρίου και η οργάνωση του επενδυτικού συνεδρίου της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στις 28-29 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, είναι πιθανό να υποβοηθήσουν σε ένα year-end-rally» εκτιμά, από την πλευρά του, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.   

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι παρόντες, θέτοντας σε κίνδυνο την καλή εικόνα της αγοράς. Εξάλλου, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη είτε στο μέτωπο του πληθωρισμού, είτε στο μέτωπο των επιτοκίων μπορεί να επαναφέρει τους πωλητές στο προσκήνιο.   

Και μέσα σ’ όλα τα παραπάνω, ας μην ξεχνάμε και την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, η οποία όσο πλησιάζουμε προς την επόμενη άνοιξη θα έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, δεδομένου του πλήθους από άγνωστες μεταβλητές που εμπεριέχονται στη βουλευτική κάλπη του 2023.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,88% και τις 430 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,99%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,20%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,80% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,56%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει περίπου 50 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν σημάδια περαιτέρω πτώσης, μετά την επίθεση σε πετρελαιοφόρο στα ανοιχτά του Ομάν. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -2,4% και τα 84,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -1,8% και τα 92,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1.777 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης 

Η «υποκλοπάrtis» και τα γεμιστά, το τέλος ενός super (market) φλερτ, το χρυσό ακίνητο της Ελληνίς, μια… υπεξαίρεση, ένα ξεκαθάρισμα και η Αλλατίνη 

Melody Nelson: Ένα… «πολυεθνικό» 25μετρο yacht στο σφυρί – Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα (pics) 

Τα καλύτερα ski resorts της Ευρώπης. Κρυμμένα διαμάντια των Αλπεων και απέραντες πίστες