Στην έκδοση senior preferred (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) ομολόγου προχωράει η Πειραιώς, η οποία έδωσε εντολή στη Goldman Sachs, τη Europe SE και τη UBS να προετοιμάζουν τη δημοπρασία του τίτλου. 

Η έξοδος στις αγορές θα γίνει στο άμεσο μέλλον, πιθανώς και αύριο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. 

Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, με την αξιολόγηση του τίτλου να αναμένεται «B1» από τον Moody’s και «Β» από τον Standard & Poor’s.  

Το ομόλογο senior preferred θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, με δυνατότητα ανάκλησης στα τρία έτη. 

Η απόφαση της διοίκησης -παρά το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων- εντάσσεται στο πλαίσιο της πλήρους κάλυψης των υποχρεώσεων, οι οποίες αφορούν τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).  

Όσον αφορά το σχετικά υψηλό κόστος δανεισμού, αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τη δυναμική κερδοφορία της τράπεζας. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι στο 9μηνο του 2022 η Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 386 εκατ. ευρώ.  

Χθες, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε αντίστοιχη δημοπρασία senior preferred τίτλου, καταφέρνοντας να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,5%. Οι προσφορές δε, υπερέβησαν το 1,1 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά επέρχονται στον απόηχο της πρόσφατης αναβάθμισης της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, μια εξέλιξη που βελτίωση αισθητά την εικόνα των ελληνικών εταιρειών στα «μάτια» των αγορών.

Διαβάστε επίσης

Η «υποκλοπάrtis» και τα γεμιστά, το τέλος ενός super (market) φλερτ, το χρυσό ακίνητο της Ελληνίς, μια… υπεξαίρεση, ένα ξεκαθάρισμα και η Αλλατίνη

Melody Nelson: Ένα… «πολυεθνικό» 25μετρο yacht στο σφυρί – Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα (pics)

Τα καλύτερα ski resorts της Ευρώπης. Κρυμμένα διαμάντια των Αλπεων και απέραντες πίστες