Υπό πίεση βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπαναχώρησε στη ζώνη των 850 μονάδων, καθώς τράπεζες, CocaCola και ενεργειακές μετοχές τέθηκαν στο επίκεντρο αξιοσημείωτων ρευστοποιήσεων, επιτείνοντας τη νευρικότητα των τελευταίων ημερών. Την ίδια ώρα, τα όποια στηρίγματα από τα εταιρικά μεγέθη αποδείχθηκαν αδύναμα να βάλουν «φρένο» στην πτώση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 1,44% και υποχώρησε στις 854,88 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (867,54 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 25 μονάδες (από 848,27 έως 873,34 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 65 εκατομμύρια ευρώ.    

Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθώντας την πορεία του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη, παρουσίασε αξιοσημείωτες απώλειες, καθώς υποχώρησε κατά 1,84% και καθορίστηκε στις 612,66 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολίσθησε στο -2,4% και το 1,07 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε στο -2,2% και τα 3,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο -1,5% και το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, μειώθηκε κατά 0,7% και το 1,37 ευρώ. Πιο αναλυτικά:       

  • Alpha Bank -2,37% 1,0715 ευρώ       
  • Εurobank -1,55% 1,014 ευρώ      
  • Εθνική Τράπεζα -2,20% 3,105 ευρώ      
  • Πειραιώς -0,71% 1,39 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,33% και τις 2.065 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς διολίσθησε κατά 3,7% και τα 19,5 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Lamda Development έχασε 4%, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπεται στο -3,5%. Οι μετοχές των Τιτάνα και ΟΤΕ μειώθηκαν κοντά στο 3%, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, παρά το ενδοσυνεδριακό -4,5%, έκλεισε τελικά με απώλειες 1,2%, καθώς οι ΑΠΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν από τη φορολόγηση των ενεργειακών υπερ-κερδών. Η μετοχή της ΔΕΗ, παράλληλα, υποχώρησε κατά σχεδόν 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 3,4% και προσέγγισε τα 13 ευρώ, χάρη στο υψηλό μέρισμα προς τους μετόχους και τα θετικά μεγέθη. Κατά 1,5% αυξήθηκε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,94% και τις 1.466 μονάδες), η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής συνέχισε το ανοδικό κρεσέντο, καθώς έκλεισε στο +3% και το 1,7 ευρώ, αποτελώντας μία από τις μεγάλες κερδισμένες της τελευταίας περιόδου. Αντίθετα, οι μετοχές των Reds και Ικτίνος μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 22 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 78 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

  • ΟΠΑΠ 16,8 εκατ. ευρώ (+3,43%) 
  • ΟΤΕ 7,1 εκατ. ευρώ (-2,9%) 
  • Alpha Bank 5,8 εκατ. ευρώ (-2,3%) 
  • Εθνική Τράπεζα 5,2 εκατ. ευρώ (-2,2%) 
  • ΔΕΗ 3,9 εκατ. ευρώ (-1,87%) 
  • Eurobank 3,2 εκατ. ευρώ (-1,55%) 
  • Τέρνα Ενεργειακή 2,9 εκατ. ευρώ (-1,18%) 

Yπό πίεση η ελληνική αγορά 

Η ελληνική αγορά διατηρήθηκε στη στενή ζώνη των 800 – 870 μονάδων, καθώς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη φορολόγηση του 90% των υπερ-κερδών των ενεργειακών εταιρειών επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και ισχυροποίησαν την παρουσία των πωλητών. Άλλωστε, οποιαδήποτε προσπάθεια φορολόγησης αυτών των χρημάτων, είναι σαφές ότι αποτιμάται αρνητικά από τους αναλυτές. 

Την ίδια ώρα, η Λεωφόρος Αθηνών παρέμεινε «εγκλωβισμένη» στη γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις, έως ότου αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους πληθωριστικούς κινδύνους, οι οποίοι καθίστανται ολοένα και πιο εμφανείς σε καταναλωτές, βιομηχανίες και επιχειρήσεις, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και τα περιθώρια κερδοφορίας. Το μείζον δε, είναι να δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίκτυπος του φαινομένου στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. 

Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων προσφέρει μεμονωμένα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, χάρη στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις και τους βελτιωμένους δείκτες κερδοφορίας. Σήμερα, για παράδειγμα, ήταν η σειρά της μετοχής του ΟΠΑΠ να ξεχωρίσει, ως απόρροια των πολύ καλών μεγεθών και του μερίσματος 0,5 ευρώ προς τους μετόχους. 

Άλλωστε, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, οι ανακοινώσεις των εισηγμένων εν πολλοίς λειτουργούν ως «ανάχωμα» στην εν εξελίξει στασιμότητα και μεταβλητότητα, η οποία απορρέει κατά κύριο λόγο από τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Κάτι που φυσικά αποτυπώνεται και στους χαμηλούς όγκους των συναλλαγών. 

Απώλειες σε Ευρώπη – Wall, στα 120 δολάρια το πετρέλαιο   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο –0,8% και τις 454 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος στις 7.472 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones καταγράφουν πτώση 250 μονάδων, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να χάνει 0,5%.   

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στο πετρέλαιο εξακολουθούν να οδηγούν στα ύψη τις ενεργειακές τιμές, καθώς τα συμβόλαια του αμερικανικού αργό WTI ενισχύονται κατά 5,1% και τα 114,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του Brent καταγράφουν άνοδο κατά 5,3% και τα 121,6 δολάρια ανά βαρέλι. Ο χρυσός, αντίθετα, παραμένει σχεδόν σταθερός στα 1.933 δολάρια ανά ουγγιά.     

Διαβάστε επίσης: 

Ο φόρος στα υπερκέρδη, η Deca, η Wood και το ΧΑ, η ωραία Ελένη και τα πανάκριβα ρολόγια 

Πώς να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 

Μιχάλης Ζολώτας: Βγαίνει στο σφυρί μεγάλο ακίνητο του εφοπλιστή στη Χίο