Συνέπειες θα έχουν οι εργαζόμενοι της Citigroup Inc. που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες που έχει εκδώσει η τράπεζα για τη φυσική παρουσία στα γραφεία. Μάλιστα, η διοίκηση κατέστησε σαφές σε μάνατζερς και τμηματάρχες πως θα πρέπει να προειδοποιήσουν σχετικά το προσωπικό τους.

Από τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, με πρώτο το Bloomberg, φαίνεται ότι η τράπεζα είναι δυσαρεστημένη με το βαθμό ανταπόκρισης των εργαζομένων στο υβριδικό μοντέλο εργασίας που εφαρμόζει απαιτώντας φυσική παρουσία τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οπότε αποφάσισε να λάβει μέτρα…

«Είμαστε δεσμευμένοι στο υβριδικό μοντέλο εργασίας μας και ήμαστε περήφανοι για την ευελιξία που προσφέρει στους συναδέλφους ώστε να δουλεύουν τρεις φορές την εβδομάδα στο γραφείο και δύο μέρες τηλεργασία. Έχουμε, λοιπόν, σαφείς προσδοκίες για τη φυσική παρουσία στα γραφεία, αν και γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Citi σε ανακοίνωση της.

Κοινώς, τα στοιχεία έδειξαν πως κάποιοι από τους περίπου 240.000 εργαζομένους δεν τηρούν τους κανόνες και λείπουν περισσότερες ημέρες. Οπότε οι επικεφαλής των τμημάτων καλούνται να επιβάλουν τους κανόνες και θα το λάβουν υπόψη τους στη βαθμολογία της επίδοσης των εργαζομένων και κατά τη διαμόρφωση των νέων μισθολογικών πακέτων.

Σημειωτέον πως με το τέλος της πανδημίας οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία. Όμως, έχουν βρει αντιστάσεις από το προσωπικό, που μεταξύ άλλων προτάσσει τα οικονομικά προβλήματα και την αύξηση του πληθωρισμού (και κυρίως των καυσίμων) για τη μείωση της μετακίνησης του πίσω στα γραφεία.

Κάπως έτσι αρκετές εταιρείες στράφηκαν σε υβριδικά μοντέλα, κρατώντας μειωμένη τη φυσική παρουσία στα γραφεία σε κάποιες μέρες την εβδομάδα, προφανώς για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε θέσεις που μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντα τους με τηλεργασία. Μεταξύ αυτών, η Blackrock, η Walt Disney, η Google, η Snap, η Amazon, AT&T, η GM και Chipotle.

Στον κλάδο των τραπεζών, η γραμμή που έχουν ακολουθήσει τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα της Wall Street δεν θεωρείται ιδιαίτερα ευέλικτη. Για παράδειγμα η JPMorgan και η Goldman Sachs έχουν διατάξει το τέλος της τηλεργασίας και υποχρεωτική παρουσία στα γραφεία καθημερινά. Μάλιστα, η Citigroup ήταν η μόνη που διέθετε πιο ευέλικτη και φιλική προς τους εργαζομένους στάση, όμως τα προβλήματα που διαπίστωσε στην εφαρμογή του υβριδικού της μοντέλου την οδηγούν τώρα σε αυστηρότερη πολιτική.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Markets Live Pulse, έως και ένας στους δύο εργαζόμενους στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ θέλει ή σκοπεύει να αλλάξει δουλειά, αν ο εργοδότης του τον υποχρεώσει να επιστρέψει σε φυσική παρουσία, καθημερινά, στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμη:

Εμπορεύματα: Οι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)

Lloyd’s List: Οι Έλληνες εφοπλιστές που πρωταγωνιστούν στις ναυπηγήσεις το 2023  

Εκλογική άδεια – ΓΣΕΕ: Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ