Κάτω από τα στηρίγματα των 860 μονάδων υπαναχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τραπεζικές πιέσεις «έδιωξαν» τους αγοραστές και οδήγησαν την αγορά σε αρνητικά πρόσημα. Η στασιμότητα στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις και ο φόβος του πληθωριστικού σπιράλ «εξάλειψαν» τον όποιο θετικό αντίκτυπο από την απρόσμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν σε θετικό έδαφος, ο Γενικός Δείκτης εντέλει εμφάνισε απώλειες κατά 0,41% και περιορίστηκε στις 859,32 μονάδες, χάνοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (862,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 16 μονάδες (από 854,90 έως 870,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 44 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, παρέμεινε αιχμάλωτος της ουκρανικής νευρικότητας, καθώς κατέγραψε πτώση κατά 1,22% και καθορίστηκε στις 611,11 μονάδες, αδιαφορώντας για την αναβάθμιση του DBRS. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία μειώθηκε κατά σχεδόν 3% και επέστρεψε στο 1 ευρώ. Κατά 1,7% υποχώρησε και η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο -1,5% και το 1,06 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε αντίρροπα και τερμάτισε στο +2% και τα 3,1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -1,53% 1,06 ευρώ     
  • Eurobank -2,82% 1,015 ευρώ     
  • Εθνική Τράπεζα +1,97% 3,11 ευρώ    
  • Πειραιώς -1,70% 1,39 ευρώ   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,58% και τις 2.069 μονάδες), η μετοχή της Σαράντης εμφάνισε τις υψηλότερες πιέσεις, καθώς υποχώρησε κατά 3,7% και τα 7,5 ευρώ. Στο -2,1% ακολούθησε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία τερμάτισε στα 6,7 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ μειώθηκε κατά 1,8% και τα 16,6 ευρώ. Στον αντίποδα, σημαντική ώθηση στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Motor Oil, η οποία ενισχύθηκε κατά 3% και τα 13,4 ευρώ. Μία ανάσα από το +3% έκλεισε και η μετοχή της Viohalco, με τις μετοχές των Lamda, Τιτάνα και ΑΔΜΗΕ να έπονται με τουλάχιστον +1%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,57% και τις 1.470 μονάδες), η μετοχή της  Cenergy ξεχώρισε στο –4,2 και τα 3,4 ευρώ, με τις μετοχές των Reds – Profile να περιορίζονται κατά περίπου 2%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής αυξήθηκε άνω του 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο

  • ΟΤΕ 5,5 εκατ. ευρώ (-1,83%)
  • Εθνική Τράπεζα 5,4 εκατ. ευρώ (+1,97%)
  • Alpha Bank 5,3 εκατ. ευρώ (-1,53%)
  • Eurobank 3,5 εκατ. ευρώ (-2,82%)
  • ΟΠΑΠ 3,4 εκατ. ευρώ (-0,4%)

«Αιχμάλωτη» της Ουκρανίας η ελληνική αγορά 

H ελληνική αγορά, αν και προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ των γεωπολιτικών ανησυχιών και των θετικών εξελίξεων για την οικονομία, εντέλει παραδόθηκε στους πωλητές, οι οποίοι για ακόμη μία φορά επιβεβαίωσαν ότι η Λεωφόρος Αθηνών έχει πολύ δρόμο να διανύσει, προτού ανακτήσει τα προ-πολέμου επίπεδα (940 – 970 μονάδες). 

Κι αυτό, μάλιστα, μόλις δύο 24ώρα μετά την απόφαση – έκπληξη του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (ΒΒ/high) και να την τοποθετήσει μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία -τον μεγάλο στόχο της χώρας. 

Την ίδια ώρα, τα μπρος – πίσω στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία εξακολουθούν να προκαλούν νευρικότητα και μεταβλητότητα, καθώς το τέλος του πολέμου -και των επιπτώσεών του (εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου)- ενδεχομένως φαντάζει πιο μακρινό απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι επενδυτές.  

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο –0,1% και τον γερμανικό DAX στο -0,6%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones κινούνται στο -0,4%, στον απόηχο της καλύτερης εβδομάδας από τον Νοέμβριο του 2020. 

Η αγορά του πετρελαίου, παράλληλα, εκτινάσσεται και πάλι στα επίπεδα των 110 δολαρίων, με την τιμή του αργού να αυξάνεται κατά 5,8% και τα 110,8 δολάρια ανά βαρέλι, και την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά 6,1% και τα 114,5 δολάρια ανά βαρέλι, υπό τον φόβο των μελλοντικών ελλείψεων στην αγορά.   

Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι η τρέχουσα εβδομάδα περικλείει έναν νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν αποκλείεται να παράσχει μεμονωμένα στηρίγματα σε συγκεκριμένες μετοχές. Αύριο, για παράδειγμα, το βλέμμα των αναλυτών θα είναι στραμμένο στις μετοχές των ΟΠΑΠ και Fourlis, οι οποίες σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου του 2021.  

Διαβάστε επίσης: 

Κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΤΑ 

Ο εκλογικός νόμος έρχεται, όχι όμως οι εκλογές, οι δουλειές πάνε πίσω, ο ένας της ΛΑΡΚΟ και οι πολλοί στις Ασφάλειες – Αποχαιρετούμε τον Νίκο μας 

Ώρα μηδέν για την Μαριούπολη – Απέρριψε ο Ζελένσκι το ρωσικό τελεσίγραφο