Τη σύσταση «buy» για όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές επαναλαμβάνει η AXIA Research, η οποία σπεύδει να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις τιμές – στόχου του κλάδου, δίνοντας περιθώρια ανόδου από 64% έως και 90% -ανάλογα την περίπτωση..

Σύμφωνα με νέο σημείωμα της εταιρείας αναλύσεων, οι βασικές προβλέψεις εδράζονται κατά κύριο λόγο στη σταθερή βελτίωση της κερδοφορίας, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να καθορίζεται στο 10,5% το 2024, αλλά τον δείκτη P/TE να παραμένει με discount 40% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αποφασίζει να αναπροσαρμόσει ως εξής τις τιμές – στόχου:

  • Alpha Bank: Τιμή στόχος 1,6 ευρώ – περιθώριο ανόδου 82%
  • Eurobank: Τιμή στόχος 1,6 ευρώ – περιθώριο ανόδου 75%
  • Εθνική Τράπεζα: Τιμή στόχος 5,2 ευρώ – περιθώριο ανόδου 64%
  • Πειραιώς: Τιμή στόχος 2,2 ευρώ – περιθώριο ανόδου 90%

Την ίδια ώρα, η AXIA Research «βλέπει» αύξηση κατά 7% έως 11% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% των αμιγώς τραπεζικών εσόδων. Αυτό θα επιτευχθεί, όπως επισημαίνει, χάρη στα υψηλά περιθώρια (κατά 100 μονάδες βάσης), την πιστωτική επέκταση (+6%), αλλά και τη χρήση της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Συγχρόνως, η εταιρεία αναλύσεων επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει θετική, με τις προβλέψεις των χαρτοφυλακίων να είναι καλύτερες και πιο ξεκάθαρες, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων έχει παραχωρηθεί σε εξωτερικούς asset managers.  

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η AXIA Research δεν παραλείπει να αυξήσει το κόστος κινδύνου (COR) για το 2023, επικαλούμενη τις νέες χρεοκοπίες, το «κοκκίνισμα» των ήδη ρυθμισμένων δανείων, αλλά και τους χαμηλότερους ρυθμούς εξομάλυνσης του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Πάντως, σε ένα ειδικό stress test, το οποίο διενήργησε η ίδια, το αποτέλεσμα έδειξε ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες συλλήβδην διατηρούν επαρκές απόθεμα κεφαλαίων.  

Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα των τραπεζικών μετοχών, τέλος, η εταιρεία αναλύσεων συμπεραίνει ότι η αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει έναν συνδυασμό από τα χειρότερα δυνατά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης ανάπτυξης των εσόδων, της εκτίναξης του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μείωση των μερισμάτων κ.α.

Διαβάστε επίσης

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)