Αγορές

Barclays: Σε ποιες μετοχές προβλέπει ράλι άνω του 50% το 2021

  • newsroom


Οι οικονομολόγοι της τράπεζας «βλέπουν» αύξηση 5,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 και άνοδο 45% στα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών από τα τρέχοντα υποτιμημένα επίπεδα

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές δίνει η βρετανική Barclays προβλέποντας ότι θα φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά το 2021, με δυνητική άνοδο 13% για τον Stoxx 600, ενώ δύο μετοχές είναι πιθανό να κάνουν ράλι πάνω από 50%.

Στις προοπτικές για το 2021, οι αναλυτές μετοχών της τράπεζας αναφέρουν ότι το ράλι στις αγορές μετοχών θα πυροδοτηθεί κυρίως από την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, χάρη στα εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας που αναμένεται να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού και να φέρουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό θα προκαλέσει μια ισχυρή ανοδική ώθηση για τις κυκλικές μετοχές.

Οι οικονομολόγοι της Barclays «βλέπουν» αύξηση 5,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 – που θα είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα έχει σημειωθεί από το 2010. Προβλέπουν ότι αυτή η ανάπτυξη θα διευκολύνει μια άνοδο της τάξης του 45% στα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών από τα τρέχοντα υποτιμημένα επίπεδα.

Η μετοχή που προκρίνει πρωτίστως ως «overweight» για το 2021 η Barclays είναι του πετρελαϊκού κολoσσού BP, για την οποία βλέπει δυνατότητα ανόδου κατά 63,7%. Ακολουθεί η ολλανδική τράπεζα ABN Amro με 50,6% και η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT Group με 47,2%.

Οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» της χρονιάς αναμένεται να είναι η μετοχή της Lufthansa, για την οποία η Barclays αναμένει δυνητική πτώση 46,1%, η ολλανδική εταιρεία πληρωμών Adyen (-34,1%) και το βρετανικό online σούπερ μάρκετ  Ocado (-30,5%).

«Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει πυρομαχικά για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ανάκαμψης, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρχει πενταπλάσια ζήτηση δεδομένου του ανθεκτικού διαθέσιμου εισοδήματος, των υψηλών αποταμιεύσεων και της ανάκαμψης των κερδών», σχολιάζει ο Εμάνουελ Κάου, επικεφαλής του τομέα της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays.

Πάντως, ο Κάου αναγνωρίζει ότι το βραχυπρόθεσμο outlook παραμένει αβέβαιο, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα διανεμηθούν τα εμβόλια, ούτε όμως και οι μακροπρόθεσμες κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ το πρόσφατο ράλι στις αγορές έχει αφήσει περιορισμένο χώρο για θετικές εκπλήξεις.

Ωστόσο, η Barclays «βλέπει» ότι υπάρχουν περιθώρια για συνεχή μετατόπιση μακριά από «σχετικά ασφαλή καταφύγια», όπως ομόλογα, μετρητά, ανεπτυγμένες αγορές, αμυντικές μετοχές προς λιγότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως αναδυόμενες αγορές και ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς και κυκλικές μετοχές ή μετοχές αξίας.

Όσον αφορά την περιφερειακή κατανομή, η Barclays συστήνει ως overweight τις αναδυόμενες αγορές έναντι των ανεπτυγμένων αγορών και της Ευρώπης έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, ο ομάδα του Κάου δίνει σύσταση overweight για τις μετοχές των κλάδων χρηματοοικονομικών, βιομηχανίας, πρώτων υλών και μη βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη:

«Μayday» από τις τουρκικές αεροπορικές: Ζητούν $2,5 δισ για να μην πτωχεύσουν

Κορωνοϊός: Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση – Όλες οι ημερομηνίες

Γιατί ο Πούτιν δεν πρόκειται να κάνει το ασφαλές εμβόλιο Sputnik V