Υπερτριπλασιάστηκαν τα κέρδη των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρά τις επικρίσεις του κλάδου στις «εχθρικές» πολιτικές της κυβέρνησής του και προειδοποιεί ότι μια δεύτερη θητεία θα ήταν «καταστροφική» για τον κλάδο.

Οι top 10 εισηγμένοι φορείς της χώρας κατά αξία, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν την ανακοίνωση των κερδών τους για το 2023 αυτή την εβδομάδα, εκτιμάται ότι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν καθαρό καθαρό εισόδημα 313 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, από 112 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η συλλογική κεφαλαιοποίηση αγοράς του ομίλου — που περιλαμβάνει ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondback Energy και Coterra Energy — εκτινάχθηκε κατά 132% κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σε πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με πτώση 12% τα πρώτα τρία χρόνια του Τραμπ. Τα στοιχεία για τα κέρδη τους για το 2023 βασίζονται σε αναφορές κερδών εκτός από το Devon, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη.

Ρεκόρ παραγωγής

Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει σπάσει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια: τον Νοέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου έφτασε τα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καταγράφοντας ιστορικό ψηλό, ενώ το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 105 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα για πρώτη φορά. Το έθνος ξεπέρασε το Κατάρ και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο πέρυσι.

Η υπεραπόδοση υπό τον Μπάιντεν υπογραμμίζει τον περιορισμένο ρόλο του Λευκού Οίκου στην υπαγόρευση της τύχης του κλάδου. Το πρόσφατο κέρδος οδηγήθηκε εν μέρει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου . Μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης από τα βάθη του σοκ Covid-19 το 2020 στήριξε επίσης τις τιμές. Το West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 80 δολάρια το βαρέλι κατά τα πρώτα τρία χρόνια του Μπάιντεν σε σύγκριση με 58 δολάρια/β επί Τραμπ.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πνίξει τη βιομηχανία και τις τρομερές προειδοποιήσεις ότι μια νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια.

«Από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει βάλει στο στόχαστρο τους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας μας και υπονόμευσε ενεργά τις προσπάθειες της Αμερικής να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Σημαντική πηγή ανάπτυξης οι επενδύσεις, μάστιγα η ακρίβεια στα ακίνητα (γράφημα)

Πώς να κρατήσετε χαμηλά το κόστος της επιχείρησής σας

H United Group ολοκλήρωσε την εξαγορά της Bulsatcom

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ