Tην ώρα που στην κυβέρνηση «κλειδώνουν» τα μέτρα που θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράφεται εντός των επομένων εβδομάδων η υπουργική απόφαση με την οποία θα προχωρήσει ο σχεδιασμός με τα μέτρα θωράκισης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Εκτιμάται ότι οι νέες ρυθμίσεις θα απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας σε 1 εκατ. καταναλωτές την περίοδο 2021-2030 που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα των ανατιμήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με αυξήσεις σοκ. Ήδη σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς από τον Μάιο η επιβάρυνση των τιμολογίων υπολογίζεται σε περίπου 20%, με ανοδική πορεία, γεγονός που καλλιεργεί ισχυρές πιέσεις στα νοικοκυριά.

Τα τελευταία 24ωρα εντείνονται οι πληροφορίες για διεύρυνση των εκπτώσεων του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που αποτελεί μία πρόβλεψη της ρύθμισης για την ενεργειακή φτώχεια. Πρόκειται για ένα μέτρο που σκοπεύει να βελτιώσει την παροχή προνομιακού τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των πληττόμενων νοικοκυριών από ακραίες και έκτακτες συνθήκες ενεργειακής ένδειας.

Με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς το κόστος της δημόσιας δαπάνης για το κοινωνικό τιμολόγιο θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030 και θα αφορά 100.000 νοικοκυριά.

Στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, τα οποία μαζί με το «Εξοικονομώ» θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, εντάσσεται και η «ενεργειακή κάρτα». Πρόκειται για μία υπηρεσία  που προβλέπει την παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων σε προνομιακή τιμή με σκοπό την κατανάλωση από πληττόμενα νοικοκυριά. Η κάρτα αυτή θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων ενώ δεν θα παρέχεται  η δυνατότητα αντικατάστασης τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή υποκατάσταση τους με άλλο ενεργειακό προϊόν.

Η κάρτα θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των νοικοκυριών, ενώ για την περίπτωση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής δεν θα έχουν δυνατότητα ένταξης τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση του ΚΟΤ. Στο σχέδιο για την αξιοποίηση της ενεργειακής κάρτας προβλέπεται ότι οι κάτοχοί της θα έχουν και άλλα προνόμια όπως η εγκατάσταση προπληρωμένων έξυπνων μετρητών σε ευάλωτα νοικοκυριά που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο ίδιο πακέτο εντάσσονται και πρόσθετα μέτρα όπως η αυτόματη μετάπτωση ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση από το ρεύμα κ.α.

Παράλληλα προτείνονται μέτρα όπως το νέο «Εξοικονομώ» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, προγράμματα επιδότησης της εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ στα φτωχότερα νοικοκυριά για την κάλυψη των συνολικών ενεργειακών αναγκών τους με το χαμηλότερο και αποδοτικότερο τρόπο. Η επιδότηση των νοικοκυριών μπορεί να φτάνει μέχρι και το 80% του συνολικού κόστους επένδυσης των επιλέξιμων παρεμβάσεων και το 90% στις λιγνιτικές περιοχές.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ με «φόντο» τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Στην τελική ευθεία το νέο «πράσινο» project της Prodea στη Λεωφόρο Συγγρού (pics)

Η έξοδος της Eurobank στις αγορές, η ναυμαχία της Ψυττάλειας και ο… πράσινος Τόλης